Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ceny elektriny od januára zvýši nový poplatok

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ceny elektriny od januára zdvihne poplatok, ktorým budú koncoví odberatelia prispievať na likvidáciu vyradených jadrových elektrární. Vyplýva to z nariadenia, ktoré dnes schválila vláda. Na rast koncových cien môže tlačiť aj drahšia elektrina z obnoviteľných zdrojov, ktorú distribútori musia vykupovať zo zákona.

Zavedenie nového poplatku na likvidáciu jadrových zariadení a nakladanie s vyhoreným palivom a rádioaktívnymi odpadmi je súčasťou balíka vládnych opatrení, ktoré majú napomôcť k zlepšeniu kondície verejných financií. Poplatok vo výške 0,3 centa za spotrebovanú kilowatthodinu (kWh) elektriny zvýši príjmy Národného jadrového fondu.

Ministerstvo hospodárstva predpokladá, že poplatok si vyžiada od bežnej domácnosti približne deväť eur ročne. Úrad pritom vychádzal z predpokladu, že bežná ročná spotreba rodín v predchádzajúcich rokoch predstavovala asi 3000 kWh. Fond, ktorý zhromažďuje peniaze na ukončovanie prevádzky atómových elektrární, má od koncových odberateľov na budúci rok získať 70 miliónov eur.

Na ceny elektriny môže tlačiť aj povinný výkup takzvanej zelenej energie. Na Slovensku totiž v uplynulom období pribudlo najmä slnečných elektrární, ktoré však produkujú drahšiu elektrinu. Dopad na konečné ceny by mal byť miernejší, ako sa očakáva v susednom Česku, kde by solárne elektrárne mohli zvýšiť cenu elektriny asi o osem percent.

O cenách elektriny pre slovenské domácnosti rozhoduje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Návrhy nových cenníkov distribútorov elektriny by mal posúdiť do konca novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu