Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Po rokoch tvrdej driny sa na neho usmialo šťastie

Manželia Kiššovci sa už čoskoro presťahujú do nového domu v Helcmanovciach
Manželia Kiššovci sa už čoskoro presťahujú do nového domu v Helcmanovciach

,,Som Róm, tak aby ste neboli prekvapení,“ reagoval Zoltán Kišš z Prakoviec, keď sme ho požiadali o rozhovor. Jeho príbeh je iný, než aké ste zvyknutí čítať o Rómoch. Tento 36-ročný muž si zakladá na slušnosti, tvrdo pracuje, aby uživil rodinu. A vyplatilo sa mu to. Vyhral tisíce eur.

Pán Zoltán vie, čo je to tvrdý život. Každé ráno vstáva o štvrť na štyri ráno, aby stihol vlak, ktorý ho vezie do Košíc. A takto je to už trinásť rokov. Presne toľko pracuje u svojho zamestnávateľa. Zvykol si. Musel, aby uživil rodinu.

„Manželka Janka je nezamestnaná, u nás je ťažko nájsť prácu, vychovávame spolu deväťročnú dcérku Natáliu,“ hovorí Zoltán. Poznámky od niektorých Rómov, ktorí mu hovoria, že sa hrá na bieleho, si nepripúšťa. „Je tu vysoká nezamestnanosť, tu ľudia dokážu závidieť, aj keď máte prácu. Tiež by chceli pracovať a mať sa lepšie,“ hovorí.

 

Z práce do práce

Keď Zoltán skončí, čaká ho ďalšia robota. No nie doma v Prakovciach, kde rodina býva v panelákovom byte, ale v Helcmanovciach, ktoré sú vzdialené asi tri kilometre. Tam sa Kiššovci pustili do rekonštrukcie starého domu. Kúpili ho vlani a pomaly ho dávajú do poriadku. Oprava starého domu sa im pred nedávnom trochu urýchlila, a to aj napriek tomu, že im došli peniaze.

 

Nečakaná správa

„Museli sme sa zadĺžiť, v televízii bola reklama na pôžičku na bývanie, tak sme sa na ňu pýtali. V dome máme poštu, stačilo zbehnúť o pár poschodí nižšie,“ hovorí. O niekoľko dní im schválili štyri tisícky, o ktoré požiadali, a mohlo sa stavať ďalej.

„Nakúpili sme za to kvádre, zbúrali sme staré steny domu a postavili nové,“ opisuje. No to ešte nevedel, že o pár mesiacov dostane výbornú správu. A to, že celú sumu, ktorú si požičal, nebude musieť Poštovej banke nikdy splatiť. Stal sa totiž jedným z víťazov súťaže o pôžičku na bývanie. „Bola to obrovská radosť, keď mi oznámili, že sme vyhrali. Len som mal spočiatku pochybnosti, či je to naozaj pravda,“ hovorí šťastný výherca.

 

Stihnú to?

Na budúci rok sa chcú Kiššovci sťahovať, no ešte nevedia, či sa im to podarí. „Potrebujeme ešte vytiahnuť priečky, zaviesť elektroinštaláciu, práce je tu ešte veľmi veľa, tak uvidíme, či to stihneme,“ uvažuje. Do dokončenia domu sa azda teraz pustí s ešte väčšou chuťou a dobrým pocitom z toho, že po rokoch tvrdej driny sa naňho konečne usmialo šťastie – a nie hocijaké.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu