Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Rakúsko chce predĺžiť prechodné obdobie vstupu na trh práce

VIEDEŇ - Rakúsko chce predĺžiť prechodné obdobie pre pracovníkov z nových členských štátov Európskej únie (EÚ) až do roku 2009.

Ako uviedol pre denník Kurier minister hospodárstva a práce Rakúska Martin Bartenstein, prechodné obdobie krajina predĺži o tri roky. Pracovné sily z nových členských štátov tak budú môcť neobmedzene pracovať v Rakúsku najskôr v roku 2009.

Rakúsko si môže voči novým členom únie uplatniť pre otvorenie svojho trhu práce až sedemročné prechodné obdobie podľa princípu dva-tri-dva. Znamená to, že dva roky po vstupe nových krajín do EÚ, teda budúci rok, môže Rakúsko predĺžiť obdobie vstupu na trh práce o ďalšie tri roky. Následne bude pri rozhodovaní, či Rakúsko predĺži prechodné obdobie po troch rokoch o ďalšie dva roky, rozhodujúcim ukazovateľom výška nezamestnanosti v krajine.

Ak by Rakúsko opätovne predĺžilo obdobie, v roku 2011 tak úplne vyčerpá sedemročnú lehotu. Najneskôr do konca apríla budúceho roka má teda Rakúsko čas sa rozhodnúť, či predĺži prvú fázu prechodného obdobia vstupu na trh práce. Rakúske odbory však už dlhší čas žiadali kvôli zložitej situácii na trhu práce o predĺženie prechodných období o tri roky. Hospodárska komora Rakúska začala s preverovaním vplyvov a účinkov prechodných období.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu