Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Za prvý polrok poskytli banky spotrebné úvery za 10,14 mld.Sk

BRATISLAVA - Banky na Slovensku schválili za prvých šesť mesiacov vyše 103 tis. spotrebných úverov v objeme približne 10,14 mld. Sk. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytli komerčné banky.

Predstavitelia bánk zaznamenali zvýšený záujem o tento druh úveru a vnímajú to pozitívne. Pozitívny vývoj tohto druhu úveru ovplyvnil podľa bánk aj všeobecne lepší prístup a komunikácia bánk ku svojim klientom.

Banky takisto zlepšili dostupnosť úverov pre klientov a zvýhodnila ich napríklad úrokovými sadzbami, reagovali teda rýchlejšie a flexibilnejšie a svoje produkty sprístupnili všetkým klientom. Na celkovom objeme schválených úverov sa najviac podieľala Slovenská sporiteľňa (SLSP), ktorá poskytla 35 278 spotrebných úverov v objeme 4,489 mld. Sk, čo v objemovom vyjadrení predstavuje medziročný nárast o 65,6 %. VÚB banka síce poskytla viac úverov ako SLSP avšak s menším objemom. VÚB banka tak poskytla za prvých šesť mesiacov tohto roka 40 786 spotrebných úverov v objeme 2,808 mld. Sk, čím sa v objemovom vyjadrení zaradila na druhé miesto. Tretia priečka sa ušla Tatra banke, ktorá eviduje za prvý polrok tohto roka 10 747 spotrebných úverov v sume 977 mil. Sk. Spotrebné úvery pre všetkých obyvateľov začala banka poskytovať len v júni minulého roka, pre klientov Tatra banky ich poskytovala od apríla 2003.

V minulosti výrazné rozdiely medzi spotrebnými a hypotekárnymi úvermi najmä v úrokoch sa v súčasnosti výrazne znižujú a v budúcnosti sa predpokladá ešte väčšie zblíženie týchto dvoch druhov úverov. V uplynulých rokoch bol vývoj úverov obmedzený, pretože hypoúvery mali vyššiu úrokovú sadzbu a boli bonifikované štátnym príspevkom, čím boli pre obyvateľstvo atraktívnejšie. Spotrebné úvery však zvýhodnenie nemali, teda boli pre občanov drahé a tiež len krátkodobé. V súčasnosti sa záujem o spotrebné úvery zvýšil aj vďaka americkej hypotéke, čo je úver ručený nehnuteľnosťou. Desať hypotekárnych bánk podporilo v prvom polroku tohto roka bývanie hypotekárnymi úvermi v objeme vyše 16 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu