Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Hyza ukončí výrobu v Žiline, o prácu prídu asi dve stovky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ŽILINA - Potravinársky producent Hyza, ktorého ovláda český Agrofert, najneskôr v závere novembra ukončí výrobu vo svojom závode v Žiline. Spracovanie jatočnej hydiny a hydinovú mäsovú výrobu presunie do fabriky v Topoľčanoch.

O prácu prídu približne dve stovky ľudí, v Žiline ponechajú 49 zamestnancov. Na Považí zostanú v prevádzke sklady mrazenej hydiny a tovaru ako aj distribúcia. Vyplýva to z informácií spoločnosti Hyza.

Spoločnosť sa rozhodla pre ukončenie produkcie v Žiline, aby dosiahla zníženie výrobných nákladov. Jej zástupcovia tvrdili, že na Slovensko sa dováža veľké množstvo nekvalitného mäsa, ktoré je však cenovo dostupnejšie. Takýto tovar vraj spôsobuje tlak aj na znižovanie cien slovenských producentov, ktorí vyrábajú a spracúvajú hydinové mäso z kontrolovaných chovov a dodržiavajú potrebné veterinárne i hygienické opatrenia. Do svojich prevádzok však musia pre prísne podmienky investovať značné finančné prostriedky.

"Prepúšťaným zamestnancom ponúkneme právnu pomoc a asistenciu pri hľadaní nového zamestnania. Priamo v závode v Žiline sme pre nich zriadili informačné centrum, spolupracujeme s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny, personálnou agentúrou a taktiež im bude ponúknutá možnosť pracovať v závode v Topoľčanoch," poznamenal generálny riaditeľ spoločnosti Hyza Petr Bláha.

Na Slovensku v uplynulom období prepúšťalo zamestnancov viacero firiem pre dôsledky svetovej hospodárskej krízy. V druhom štvrťroku bolo v krajine bez práce podľa skorších informácií Štatistického úradu 14,4 percenta ľudí, čiže takmer 390.000 obyvateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu