Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Na výstavbu ciest by malo budúci rok smerovať 17,9 mld. Sk

BRATISLAVA - Na výstavbu cestnej infraštruktúry sa v budúcom roku predpokladá vynaložiť 17,9 mld. Sk, pričom najviac, až 14,8 mld. Sk by sa malo použiť na výstavbu diaľnic a rýchlostných ciest bez privádzačov.

Táto výstavba by sa mala financovať sumou 9,8 mld. Sk zo štátneho rozpočtu a prostriedkami Európskej únie a čiastkou 5 mld. Sk zo zdrojov Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS). Ako ďalej vyplýva z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2006 až 2008, ktorým by sa mala na najbližšom rokovaní zaoberať vláda, na výstavbu ostatných ciest a privádzačov sa zo štátneho rozpočtu predpokladá použiť 3,1 mld. Sk.

V rámci výdavkov na cestnú infraštruktúru by mala určitá časť finančných prostriedkov smerovať aj na jej správu a údržbu, ktorú bude zabezpečovať NDS, Slovenská správa ciest, vyššie územné celky a obce. Na opravu a údržbu ciest I. triedy, ktorú zastrešuje Slovenská správa ciest, by malo smerovať 722 mil. Sk a NDS by mala na opravy diaľnic a rýchlostných ciest použiť 950 mil. Sk. Na správu a údržbu ciest II. a III. triedy by malo smerovať zhruba 2,5 mld. Sk, pričom zodpovednosť nesú vyššie územné celky a financie získajú z výnosu dane z príjmov platenej fyzickými osobami a z výnosu dane z motorových vozidiel.

Návrh rozpočtu ďalej predpokladá vyčleniť na železničnú dopravu v SR v roku 2006 približne 13,3 mld. Sk. Na financovanie výkonov vo verejnom záujme by sa z tejto sumy malo použiť 8,1 mld. Sk, pričom 4,5 mld. Sk by malo byť pre Železničnú spoločnosť na osobnú dopravu a 3,6 mld. Sk pre Železnice Slovenskej republiky na železničnú dopravnú cestu. Na podporu modernizácie železničných dopravných ciest by malo smerovať zhruba 5,2 mld. Sk.

Program leteckej infraštruktúry by sa mal v budúcom roku podporiť sumou takmer 136 mil. Sk. Takmer 50 mil. Sk z toho predstavujú prostriedky zo štrukturálnych fondov a zo štátneho rozpočtu, ktoré sú rozpočtované na modernizáciu a rozvoj infraštruktúry leteckej dopravy. Zvyšnými 95 mil. Sk by sa mala financovať napríklad kontrola prepravovaných osôb zúčastnených na leteckej doprave či plnenie bezpečnostných štandardov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu