Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Banky poskytli podnikom a obyvateľstvu úvery za 439 mld. Sk

BRATISLAVA - Objem úverov podnikom a obyvateľstvu v metodike Národnej banky Slovenska (NBS) vyjadrený v bežnom kurze dosiahol ku koncu mája 438,8 mld. Sk. Oproti predchádzajúcemu mesiacu vzrástol o 8 mld. Sk.

Medziročná dynamika rastu úverov sa oproti predchádzajúcemu mesiacu zrýchlila podľa údajov centrálnej banky o 0,9 percentuálneho bodu na 14,4 %, nakoľko v rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahol medzimesačný prírastok celkového objemu úverov v porovnaní s aktuálnym obdobím o polovicu nižšiu úroveň 4 mld. Sk. Na májovom prírastku úverov podnikom a obyvateľstvu sa podieľal predovšetkým nárast korunových úverov obyvateľstvu o 5,2 mld. Sk, ale aj korunových úverov poskytnutých podnikom o 1,8 mld. Sk a úverov v cudzej mene o 1 mld. Sk.

Čistý úver verejnej správe v bežnom kurze vrátane Fondu národného majetku SR (FNM) sa v máji medzimesačne znížil o 2,1 mld. Sk, keď ku koncu mesiaca dosiahol 344,4 mld. Sk. Májové zníženie čistého úveru verejnej správe bolo výsledkom vzájomnej previazanosti vývoja jednotlivých zložiek verejných financií.

Hospodárenie štátneho rozpočtu skončilo k 31. máju s rozpočtovým deficitom vo výške 3,9 mld. Sk, keď rozpočtové príjmy dosiahli 105,5 mld. Sk a výdavky 109,3 mld. Sk, čo predstavovalo medzimesačné zníženie salda o 10,3 mld. Sk. "V smere prehĺbenia čistého úveru verejnej správe pôsobil v menšej miere aj pokles vkladov fondov sociálneho zabezpečenia a vkladov mimorozpočtových prostriedkov štátnych orgánov v komerčných bankách," konštatuje centrálna banka.

Negatívny vplyv týchto faktorov na vývoj čistého úveru verejnej správe čiastočne korigoval nárast vkladov FNM na účtoch v Štátnej pokladnici v dôsledku príjmov z dividend, ako aj miernym zlepšením čistej pozície orgánov územnej samosprávy a zvýšením zdrojov na účtoch prostriedkov Európskeho spoločenstva v Štátnej pokladnici.

V rámci štruktúry čistého úveru verejnej správe poklesla zahraničná zadlženosť verejnej správy v neprospech domácej zadlženosti, keď vláda v máji splatila z domácich zdrojov dve emisie eurobondov z roku 2003 v celkovom objeme 750 mil. eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu