Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Tokajské hrozno ničili choroby, jeho cena môže stúpnuť

ilustračné foto
ilustračné foto

KOŠICE - Nepriaznivé počasie s dažďami a vetrom neobišlo v tomto roku ani vinárov z Tokajského kraja. Časť úrody zničili na juhu východného Slovenska, kde sa vyrába víno s charakteristickou sladkou chuťou, choroby.

Cena hrozna môže podľa niektorých pestovateľov vzrásť až o 40 percent. Zdraženiu samotného vína však zrejme zabráni konkurencia medzi vinármi, vyplynulo z ankety.

"Počasie nám neprialo, začalo to mimoriadne daždivým májom, záplavami, potom zas prišli vlny horúčav, ktoré sa striedali s prudkými ochladeniami," zhrnul pestovateľ Matúš Vdovjak. Hrozno bolo podľa neho viac než zvyčajne vystavené chorobám, vinohradníci museli častejšie vinice postrekovať. Stúpli im tak náklady, nie všetkým sa navyše hrozno podarilo zachrániť, poznamenal Vdovjak.

Náklady na pestovanie stúpli tento rok aj spoločnosti In Vino Tokay. "Museli sme viac striekať, viac obrábať pôdu, pretože bujnejšie rástla burina a viac aj prestrihávať vinice," uviedol Milan Lančarič z vedenia spoločnosti. Asi o tretinu stúpli náklady na pestovanie hrozna vinohradníkovi Jaroslavovi Macikovi.

Počasia pravdepodobne neovplyvní len množstvo úrody, ale aj jej kvalitu. "Tento ročník vín nebude patriť medzi mimoriadne," poznamenal Vdovjak. Situáciu by mohla ešte zlepšiť jeseň, keď hrozno dozrieva. Počas teplej a vlhkej jeseni sa na bobuliach hrozna vytvára ušľachtilá pleseň, ktorá vínam z Tokaja dodáva jedinečnú chuť. Napriek tomu, že ceny hrozna pravdepodobne stúpnu, na cenách tokajských vín by sa zdraženie výroby nemalo prejaviť. Medzi vinármi je totiž podľa Vdovjaka silná konkurencia, ktorá zdražovaniu zabráni.

Tokajská vinohradnícka oblasť, do ktorej sú zahrnuté len katastre siedmich obcí na juhu okresu Trebišov, patrí medzi najmenšie vinohradnícke oblasti na Slovensku. Krajina sa o používanie značky Tokaj dlhodobo sporí s Maďarskom, kde sa taktiež dorábajú tokajské vína. Cena fľaše kvalitného tokajského vína sa na slovenskom trhu zvyčajne pohybuje na úrovni 12 až 15 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu