Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Nízke ceny obilnín podľa ZPO ohrozujú pestovateľov

BRATISLAVA - Nízke ceny obilnín na trhu už podľa Združenia pestovateľov obilnín (ZPO) ohrozujú poľnohospodárov. Podľa predsedu združenia Jozefa Urminského sú júnové nákupné ceny obilnín až o tretinu nižšie ako pred rokom.

"Pestovatelia sa tak už dostali na hranicu rentability a ak sa situácia nezmení, bude to mať vážne následky na ich ekonomiku," zdôraznil Urminský. Pokles cien obilnín zdôvodňujú odberatelia prebytkami obilia, tlakom obchodných reťazcov na finálne ceny múky a cereálií a tým, že slovenské ceny sa netvoria na národnom, ale na európskom trhu.

Podľa hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca možno reálne predpokladať, že pestovatelia s vhodnými skladovacími kapacitami budú držať obilie až do novembra a potom ho ponúknu Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) na intervenčný nákup. "Prechodný nedostatok finančných zdrojov môžu dovtedy preklenúť prostredníctvom verejných skladov a mechanizmu tovarových alebo skladiskových záložných listov," uviedol Nemec.

Vývoj na trhu s obilninami bude podľa Nemca závisieť aj od toho, či sa zníži intervenčná cena a či jej úroveň bude rovnako ako v súčasnosti prevyšovať ceny na vnútornom trhu. "Nákupcovia a skladovatelia avizujú stále značný objem zásob obilia z minuloročnej úrody vo svojich skladoch," dodal. Hoci ponúknuté množstvá na intervenčný nákup sa po kontrolách znížili a PPA ich asi stačí fyzicky prevziať do konca júla, otázne podľa SPPK zostáva tempo ich predaja a odsunu z územia SR. Ak nebude vývoz zo Slovenska dostatočne rýchly, skladovatelia môžu mať podľa Nemca problémy s kvalitným uskladnením novej úrody.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu