Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Reklama tabakových výrobkov možná len na mieste ich predaja

BRATISLAVA - Reklama tabakových výrobkov bude pravdepodobne na Slovensku od decembra tohto roka prípustná len na miestach, kde sa tabakové výrobky predávajú. Vyplýva to z novely zákona o reklame, ktorou by sa mal onedlho zaoberať vládny kabinet.

Zákaz reklamy tabakových výrobkov sa rozširuje aj o výslovný zákaz sponzorstva, ktorého účelom alebo vedľajším výsledkom je ich reklama. Novela by mala tiež zakázať používanie ochrannej známky, emblému, názvu alebo iného výrazného znaku tabakového výrobku v reklame, ktoré evokujú tabakový výrobok u spotrebiteľa. Pokuta za zakázané sponzorstvo sa môže vyšplhať až do výšky 10 mil. Sk. V prípade porušenia zákazu sponzorstva by nemala sankcia postihovať šíriteľa reklamy, ale sponzora.

V súčasnosti platný zákon obsahuje výnimku zo zákazu reklamy tabakových výrobkov, resp. úpravu vzťahov, ktoré sa za reklamu nepovažujú. Patrí medzi ne aj rozdávanie vzoriek tabakových výrobkov na rokovaniach súvisiacich s výrobou a predajom tabakových výrobkov.

"Takúto formuláciu zákona výrobcovia a predajcovia v rámci akcií na podporu predaja zneužívali. Ponúkali a rozdávali spotrebiteľom na miestach, kde sa tabakové výrobky predávali ako vzorky nové značky tabakových výrobkov," uvádza ministerstvo hospodárstva, ktorý návrh novely zákona o reklame pripravilo. Aby sa predišlo takýmto snahám, podľa návrhu novely zákona sa za reklamu nebude považovať len rozdávanie tabakových výrobkov na obchodných rokovaniach súvisiacich s tabakovými výrobkami. Predaj cigariet spotrebiteľom sa nebude môcť považovať za obchodné rokovanie.

Kompetencia dozoru nad dodržiavaním zákazu reklamy tabakových výrobkov by sa mala podľa návrhu novely zákona rozšíriť zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy aj na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Novelizácia zákona je nevyhnutná v súvislosti s aproximáciou zákonov členských štátov Európskej únie týkajúcich sa reklamy a sponzorstva tabakových výrobkov. Zákaz reklamy a sponzorstva tabakových výrobkov sa má zapracovať do práva členských štátov EÚ najneskôr do 31. júla 2005.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu