Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Koaliční partneri sa nedohodli na rozčlenení SPP

TRENČIANSKE TEPLICE - Koaliční partneri sa dnes nedohodli na rozdelení mimoriadnych dividend, ktoré vzniknú pri preceňovaní majetku SPP. To je potrebné urobiť pre oddelenie distribúcie a prepravy plynu od iných činností SPP.

"Na rokovaní sme nedošli k základnej dohode v tom, že dôjde k takému rozčleneniu SPP, súčasťou ktorého bude aj precenenie a teda zvýšené dividend už počnúc budúcim rokom," spresnil premiér Mikuláš Dzurinda (SDKÚ) pred novinármi po skončení ich pondelňajšieho stretnutia vo vládnej vile v Trenčianskych Tepliciach.

Všetci štyria koaliční partneri mali podľa Dzurindu k tejto problematike odlišné postoje. SDKÚ bola ochotná súhlasiť s týmto krokom, ak by boli splnené dve podmienky. Prvou bolo, že by do parlamentných volieb z navýšených dividend minuli nižšiu čiastku a tú vyššiu by nechali na ďalšie roky po voľbách v roku 2006.

"Druhou podmienkou bolo, že väčšia časť z navýšených dividend by sa použila na zníženie štátneho dlhu a dôchodkovú reformu," uviedol Dzurinda. S tým by bola ochotná súhlasiť aj strana ANO, uviedol jej predseda Pavol Rusko. Aliancia podľa neho netrvá na tom, aby minuli 25 miliárd už v budúcom roku, a že všetko musí ísť na investičné stimuly. "Ale zdá sa nám trestuhodné, ak premrháme túto šancu vytvoriť priestor na zníženie štátneho dlhu, podporu dôchodkovej reformy a pracovných miest," povedal Rusko.

"Ak sa nedohodneme na takejto forme rozčlenenia SPP, v roku 2007 to bude znamenať výpadok 5 až 5,5 miliárd korún. Tento výpadok sme chceli nahradiť mimoriadnymi dividendami, čo sa zrejme po dnešnom dni nepodarí," dodal Rusko. Podobný názor ako ANO podľa Ruska mala aj SMK, ktorá bola ochotná tieto zdroje použiť na investičné impulzy, ako sú diaľnice a podpora nových pracovných miest.

Zásadne sa však koaliční partneri rozlišovali v tom, aby sa o celom probléme hlasovalo vo vláde. "My sme boli ochotní ísť do hlasovania aj napriek zásadnému nesúhlasu KDH. Partneri SMK a SDKÚ podmieňovali svoj súhlas tomuto projektu súhlasom všetkých," povedal Dzurinda však situáciu nevidí tragicky. "Máme dobre rozbehnutú ekonomiku na to, aby sme pripravili kvalitný štátny rozpočet," upozornil premiér, ktorý pripomenul, že pondelňajšie rozhodnutie je konečné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu