Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Na odovzdanie výpisu daňového priznania zostáva len pár dní

Podnikáte samostatne už dlhšie obdobie, váš príjem za minulý rok nepresiahol sumu 78 tisíc korún a neviete ako je to v tomto prípade s platbou poistného? Alebo ste si prednedávnom založili živnosť a neviete sa zorientovať vo vašich odvodoch do Sociálnej poisťovne? Poradíme vám, kto platiť musí a koho sa táto povinnosť netýka.

V prvom rade si dobre zapamätajte termín, a tým je 30. jún 2005. Do tohto dátumu sú živnostníci povinní odovzdať na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne výpis z daňového priznania. Podľa uvedenej výšky príjmu sa vyráta nemocenské a dôchodkové poistenie i poistenie do rezervného fondu solidarity.

Kto je povinný platiť

Podľa zdrojov Sociálnej poisťovne sú to všetci tí, ktorých príjem (bez odrátania výdavkov) bol v roku 2004 vyšší ako 12-násobok minimálnej mzdy, ktorá je v súčasnosti 6 500 korún. Platenie sa týka aj živnostníkov, ktorí doteraz poistné povinne neodvádzali. V poisťovni sa teda prihlásia najneskôr do 8. júla tohto roka.

Príjem nižší ako 78-tisíc

V tomto prípade samostatne zárobkovo činnej osobe zaniká povinnosť odvádzať sociálne poistenie a musí sa na pobočke Sociálnej poisťovne odhlásiť. Môže ale platiť dobrovoľne, pričom sa výška poistnej sumy vyráta z minimálneho vymeriavacieho základu, teda 6 500 korún. Tento základ sa dá aj zvýšiť podľa toho ako si to určí sám živnostník. Dobrovoľné poistenie sa vzťahuje tiež na tých, ktorí si živnosť založili iba tento rok.

Ďalšie zmeny od 1. júla

Od tohto termínu sa mení najvyšší vymeriavací základ na dôchodkové poistenie a do rezervného fondu, ktorým je suma 47 475 korún (predtým 43 095 Sk). Rovnako sa tento základ zvýšil aj pri nemocenskom poistení, a to z 21 548 na 23 738 korún.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu