Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Slováci Miklošovi: Máme sa horšie!

Ivan Mikloš
Ivan Mikloš

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika prekvitá! Aspoň podľa čísel, ktoré v stredu zverejnil Štatistický úrad SR. Za prvý štvrťrok 2005 nám podľa štatistík oficiálne rástli nominálne (o 10,2 %) aj reálne mzdy (o 7,2 %), klesala nezamestnanosť (na 17,5 %) a dokonca sa zvýšila aj konečná spotreba domácností (o 5,5 %). Čísla sú to pekné... Nový Čas sa však na údajné zvýšenie životnej úrovne opýtal skutočných Slovákov.

Pracujúci na Slovensku zarábali podľa Štatistického úradu SR v prvých troch mesiacoch priemerne 16 022 korún. Na výplatných páskach niektorí dokonca videli sumy vyššie asi o 1 500 Sk ako pred rokom. "Znamená to, že v priemere si občania mohli zo mzdy kúpiť oveľa viac ako pred rokom," okomentoval zvýšenie reálnej mzdy o 7,2 percenta minister Mikloš. "Rast hospodárstva sa postupne začína prejavovať aj na peňaženkách občanov," vytešoval sa ďalej.

A naozaj, podľa čísel to vyzerá tak, že spotreba domácností sa v stálych cenách zvýšila o 5,5 percenta. Najväčšiu časť tvorili nákupy potravín (24,1 %), výdavky na bývanie (22,2 %) či odievanie, nábytok a bytové vybavenie (12,3 %).

Ako však vidia čísla ľudia v slovenských mestách? "Nič také ako zlepšenie sme nepocítili," tvrdí väčšina z nich.

Pred dvoma rokmi som mal plat 8 267 korún a dnes po 35 odrobených rokoch čistých 3 725 korún. Keď má vzrásť životná úroveň, tak ako to píšete, neviem si to predstaviť.

Peter zo Žiliny

Priemerná mzda, ktorá je uverejnená, je hlúposť. Mladí ľudia zarobia 5- až 7-tisíc. Takže aká priemerná mzda 16 022 Sk? Mária z Nitry

Pracujem v maloobchode ako predavačka. Za posledné tri roky ani mne, ani kolegyniam nezvýšili plat.

Papáyová, Galanta

Bruchá si môžu mastiť iba Mikloš s Kaníkom a hradní páni, prípadne Bratislavčania. V Banskej Bystrici sa nezmenilo nič, platy máme stále rovnaké - na životnom minime. Môj manžel pracuje v stavebníctve ako stavbyvedúci a plat sa mu za posledných 5 rokov nezdvihol ani o sto korún.

M. F. z Banskej Bystrice

Píše sa, že priemerná mzda je 16 000 korún. To je úplná blbosť, pracujeme ako kuchárky za 7 000 korún. Nech sa takéto bludy nepíšu, ako sa máme dobre, ale naopak máme sa veľmi zle.

Jarošová, Bratislava

Pracujem v jednom veľkom bratislavskom nákupnom centre asi rok a pol a stále mám rovnaký plat - 7 000 korún. Možno že sa životná úroveň zvýšila, ale nie u obyčajných ľudí, ale u pánov ministrov.

Hlavina, Bratislava

Zabúda sa na jednu vec. V každej jednej prevádzke, u každého súkromníka je na papieri minimálna mzda. Do ruky dostanete viac, to je bez diskusie.

Čitateľka z Bratislavy

Žiadne zlepšenie životnej úrovne som nepocítila. Možno to pocítili iní a štatistika veľmi skresľuje. Ako bývalá ekonómka takej štatistike vôbec neverím.

Čitateľka

Pracujem v školstve, mám odpracovaných 20 rokov a nezarábam ani 10 000 korún.

Čitateľka z Dunajskej Stredy

Naša ekonomika je pre nás dôchodcov taká, že sme v núdzi. Keď idem do Čiech, moja bývalá kolegyňa-učiteľka má o 3 000 Sk vyšší dôchodok. Ona kúpi kilo mäsa za 80 Sk, ja za 140. Pán Mikloš sa vyškiera, ako sa výborne máme.

Čitateľka z Turian

Je to hrubé zavádzanie verejnosti. Pochádzam z okresu Šaľa, je tu veľká nezamestnanosť. Predtým som zarábal 7- až 8-tisíc korún a to bol rekord, pretože som mal veľa nadčasov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu