Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Odevný podnik Prostějov prepustí 600 ľudí

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Odevný podnik (OP) Prostějov zníži počet svojich zamestnancov asi o 600. Ako informoval mediálny zástupca firmy Karel Samec, k 30. aprílu príde k uzatvoreniu závodu Jeseník s asi 290 pracovníkmi, ostatní ľudia (300) odídu k rovnakému dátumu z hlavnej výrobnej prevádzky v Prostějove.

Zamestnanci budú podľa vedenia odchádzať naprieč všetkými profesiami. Spoločnosť bude aj naďalej zamestnávať asi 900 ľudí, z toho na materskej dovolenke je asi 280 žien.

"Manažment OP Prostějov musel týmto rozhodnutím reagovať predovšetkým na aktuálny ekonomický stav firmy, objem zákaziek a nedostatočné prevádzkové financovanie. Nedalo sa odďaľovať, aj keď zatiaľ nebolo oznámené uznesenie o vyhlásení konkurzu, ktoré je pravdepodobné," povedal Samec s tým, že ďalším čakaním by sa ešte viac prehlbovala strata hospodárenia a znižovala majetková podstata firmy.

Spoločnosť vykázala za prvý štvrťrok prevádzkovú stratu 104 mil. CZK. Kvôli tomu, že nie je zaistené prevádzkové financovanie, má v súčasnosti vyťažené kapacity iba na 30 %. "Z tohto dôvodu bude v prostějovskom závode výroba sústredená do jednej dielni, aby sa čo najviac znížili prevádzkové náklady. Výroba tu bude pokračovať. Po predpokladanom uznesení súdu o riešení úpadku formou konkurzu, potom o ďalšom vývoji podniku bude rozhodovať insolvenčný správca a veritelia," dodal Samec.

OP Prostějov je v insolvenčnom konaní od 18. januára, kedy návrh na úpadok podala samotná firma. Krajský súd v Brne o jej úpadku rozhodol presne po týždni. Súdu sa prihlásilo celkom 230 veriteľov. Tí pôvodne uprednostnili reorganizáciu spoločnosti, ktorú potvrdil aj súd, reorganizačný plán však doteraz nikto nepredložil. Podnik sa tak priblížil konkurzu.

Záväzky OP Prostějov presiahli 1,6 mld. CZK, z toho 1,3 mld. CZK pripadá na trojicu bank (Česká sporiteľňa, Raiffeisenbank a Citibank). Firma ešte pred dvoma rokmi zamestnávala okolo 3 800 ľudí. Spoločnosť sama eviduje pohľadávky vo výške 305 mil. CZK.

OP Prostějov v roku 2009 hospodáril podľa neauditovaných výsledkov so stratou 363 mil. CZK oproti strate 1,085 mld. CZK rok predtým. Vlani utŕžil 1,13 mld. CZK, čo bolo medziročne menej o 42 %.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu