Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zamestnanci sociálnych služieb prídu o tabuľkové platy

BRATISLAVA - Zamestnanci zariadení sociálnej starostlivosti v pôsobnosti obcí by mali prísť o tabuľkové platy. Predpokladá to návrh novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov, ktorý vypracovalo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Ako na štvrtkovej tlačovej besede uviedol predseda Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZ) Andrej Kučinský, odborári sa obávajú, že v dotknutých zariadeniach klesnú i tak dosť nízke platy zamestnancov. Ako upozornil Kučinský, podobná situácia nastala pri novelizácii zákona, podľa ktorej o tabuľkové platy prišli zamestnanci zdravotníckych zariadení.

Hoci prechodné ustanovenia v zákone im garantovali, že im ostane minimálne súčasná úroveň miezd, v skutočnosti platy klesli v priemere o 20 %, v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou aj viac. Podľa SOZ sa zamestnanci báli o stratu miesta, preto podpisovali aj zmluvy so zníženými platmi.

Zrušenie tabuľkových platov sa má okrem pracovníkov v sociálnych zariadeniach dotknúť aj ďalších zamestnancov rozpočtových a príspevkových organizácií obcí a vyšších územných celkov. Ide o pracovníkov v kultúrnych centrách či knižniciach. Tabuľkové platy by tak mali ostať iba zamestnancom škôl. Kučinský toto postupné rušenie tabuľkových platov nazval "salámovou metódou".

Podľa neho postupným rušením chce vláda docieliť, aby sa prejavy nespokojnosti Zamestnanci sociálnych služieb sú podľa Kučinského dlhodobo podhodnotení. Ako upozornil, ich platy podľa údajov z vlaňajška dosahujú len 75,5 % z priemernej mzdy v národnom hospodárstve. SOZ preto okrem petície podnikne aj ďalšie kroky - prostredníctvom poslancov podá pozmeňujúci návrh, ktorý by zachoval tabuľkové platy dotknutých pracovníkov. Posnažia sa tiež zapracovať do novely ustanovenie, ktorým by vrátili tabuľkové platy aj zdravotníckym pracovníkom.

Návrh novely zákona by na budúci týždeň mala prerokovať Rada hospodárskeho a sociálneho partnerstva. Vzápätí by ho mala schváliť vláda a následne sa ním bude zaoberať parlament.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu