Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Prebytky obilia v krajinách V4 sú v objeme takmer 5 mil. ton

BRATISLAVA - Na žiadosť vnútrozemských štátov Európskej únie (EÚ) o poskytnutie aspoň čiastočných kompenzácií na prepravné náklady prebytkov obilia do námorných prístavov Európska komisia (EK) zatiaľ jednoznačne nezareagovala.

Obilný prebytok z minuloročnej úrody predstavuje len v štátoch Visegrádskej štvorky (V4) približne 4,9 mil. ton. Z toho až 3,2 mil. ton pripadá na Maďarsko. Informoval o tom po rokovaní predstaviteľov agrárnych komôr Poľska, ČR, Maďarska a SR hovorca Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislav Nemec.

Podľa SPPK nie sú vo väčšine nových členských krajín EÚ prvé skúsenosti s intervenčným nákupom obilia najlepšie. K vyhroteniu situácie prispela vlaňajšia vysoká úroda. Platobné agentúry nápor zväčša nezvládali a v niektorých prípadoch im chýbali aj potrebné skladovacie kapacity.

"Objavili sa tiež ťažkosti s financovaním, pretože absentoval plynulý a včasný prísun domácich preklenovacích zdrojov," uviedol S. Nemec. Slovensku odsúhlasila EK vypísanie tendra na vývoz pšenice až v apríli v objeme 65 tis. ton, keďže Pôdohospodárska platobná agentúra nemala skôr nakúpené dostatočné množstvo obilia. Predstavitelia Výboru profesionálnych poľnohospodárskych organizácií v EÚ (COPA) a Generálnej konfederácie poľnohospodárskych družstiev v EÚ (COGECA) vyjadrili na stretnutí s európskou komisárkou pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Mariannou Fischerovou - Boelovou obavy o obilný trh aj v ďalšom období.

Ten podľa nich môže v tomto aj nasledujúcom hospodárskom roku prejsť ďalšími nežiaducimi výkyvmi. Preto požadovali flexibilnejšie uplatňovanie intervenčného systému a tiež otvorenie nových exportných tendrov, ktoré by mohli prispieť k uvoľneniu skladov pre tohtoročnú úrodu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu