Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nástupca nitrianskeho Sony chce zvyšovať výrobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Taiwanská spoločnosť Hon Hai Precision Industry, ktorá by mala získať väčšinu v nitrianskom závode Sony, chce na budúci rok zvýšiť produkciu na sedem miliónov kusov výrobkov z tohtoročných piatich miliónov kusov.

Informovalo o tom dnes ministerstvo hospodárstva. Úrad odhadol, že počet zamestnancov továrne môže následne stúpnuť o pätinu z aktuálnych zhruba 2500 ľudí.

Nitriansky závod sa zameriava na produkciu televízorov s obrazovkou z tekutých kryštálov (LCD), prístroje predáva na európskych trhoch. Japonský Sony chce fabriku predať, aby zlepšil výsledky divízie LCD televízorov, ktorá už dlhší čas čelí problémom pre silnú konkurenciu.

"Obe strany chcú uzavrieť obchod do konca septembra 2010, podlieha však súhlasu regulačných orgánov viacerých krajín," uviedla japonská spoločnosť v tlačovej správe. Hon Hai by mal získať 90-percentný podiel v závode, zvyšok si naďalej ponechá Sony.

Nitrianska fabrika Sony spustila výrobu v roku 2007, v minulosti mala firma závod aj v Trnave. Nový majiteľ prepúšťanie neplánuje, zachovať by sa mala aj výroba LCD televízorov.

Elektrotechnický priemysel patrí spolu s automobilovým priemyslom k ťahúňom slovenskej ekonomiky. Najväčším výrobcom je kórejský Samsung, ktorý má na Slovensku okrem závodu na výrobu elektroniky aj továreň na produkciu LCD panelov. Koncom minulého roka taiwanská spoločnosť AU Optronics ohlásila výstavbu závodu na výrobu LCD televízorov a komponentov pri Trenčíne za takmer 200 miliónov eur.

Súčasťou skupiny Hon Hai je tiež spoločnosť Foxconn, ktorá je zmluvným výrobcom elektronických prístrojov, najmä mobilných telefónov, napríklad pre firmy Apple či Motorola. V susednom Česku pôsobí spoločnosť Foxconn CZ, ktorá sa venuje prevažne výrobe počítačových komponentov. Výrobné závody má v Kutnej Hore a Pardubiciach.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu