Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Audiovizuálny fond podporí filmárov 1,25 miliónmi

Juraj Jakubisko
Juraj Jakubisko

BRATISLAVA - Novozaložený Audiovizuálny fond v prvom kole rozdelí na podporu filmov a kinematografie 1,25 milióna eur.

Najviac peňazí pôjde na hrané filmy či televízne seriály ako napríklad Kriminálka Staré Mesto a Bambuľka. Vyplýva to z informácií, ktoré fond zverejnil na svojej internetovej stránke. Médiá už pred časom kritizovali, že značnú podporu dostanú projekty firmy predsedu rady fondu, Patrika Pašša. Naopak na dve snímky známeho režiséra Juraja Jakubiska sa peniaze nenašli.

Na nakrúcanie hraných filmov sa rozdelí 520.300 eur, filmári pritom požadovali takmer deväťnásobok. Jakubisko so svojimi veľkoprojektmi neuspel; žiadal 500.000 eur na film Slovanská epopej alebo Tisíc rokov samoty a 80.000 eur na Tretie pohlavie. Dostane však 28.200 eur z požadovaných 100.000 eur na televízny seriál o Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Jakubisko mal už v minulosti problémy pri získavaní dotácie na svoj veľkofilm Bathory. Ministerstvo kultúry, ktoré rozdeľovalo financie pred vznikom fondu, mu ju udelilo až na poslednú chvíľu.

Audiovizuálny fond odobril tiež podporu pre snímku Stalo sa 1. septembra podľa oceňovaného románu Pavla Rankova, ktorý zdramatizovalo aj Slovenské národné divadlo, či projekty Život Metoda medzi Slovanmi, Rómsky snár či animovaný Barón Prášil - Pravdivé dobrodružstvá.

Denník Pravda a portál Mediálne.sk po zverejnení prvých informácií o posudzovaní žiadostí kritizovali, že fond chce podporiť najmä projekty Paššovej firmy Trigon Production. Jednotlivé komisie síce odobrili osem projektov, vrátane štyroch hraných filmov, jednému z nich však napokon riaditeľ fondu Martin Šmatlák podporu zamietol. Zvyšné tri, vrátane seriálu STV Kriminálka Staré mesto, dostanú spolu 81.600 eur. Paššova firma nakrúti aj pokračovanie seriálu o Bambuľke.

Vedenie fondu konflikt záujmov odmietlo. "Fond má hranicu konfliktu záujmov určenú štandardne a transparentne: ten, kto je priamo zúčastnený na projekte, nie je zúčastnený na jeho posudzovaní, hodnotení ani na rozhodovaní o ňom," uviedli v stanovisku.

Celkovo fond vyhovel viac ako polovičke zo 171 žiadostí, ktoré v prvom kole dostal. Filmári žiadali 9,5 milióna eur. Fond založilo ministerstvo kultúry s tým, že na rozdiel od štátnych grantov na film prispieva nielen štát, ale aj televízie, prevádzkovatelia kín a distribútori filmov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu