Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

SR v roku 2003 s najväčším nárastom leteckej prepravy v EÚ

BRATISLAVA - Slovenská republika zaznamenala v roku 2003 najvyšší medziročný nárast osobnej leteckej prepravy zo všetkých členských krajín Európskej únie (EÚ).

Ako vyplýva z údajov štatistického úradu EÚ Eurostatu, osobná letecká preprava sa v SR zvýšila za rok 2003 o 25,9 %, pričom druhý najvyšší rast zaznamenala Česká republika, a to na úrovni 18 %. Počet letecky prepravených pasažierov z a do slovenských letísk v roku 2003 dosiahol 626 tis., z toho 594 tis. tvorili pasažieri na medzinárodných letoch. Celkovo bolo v predminulom roku v rámci EÚ letecky prepravených 589,756 mil. pasažierov, čo v porovnaní s rokom 2002 predstavovalo nárast o 4,9 %.

Najväčší počet letecky prepravených pasažierov zaznamenala v roku 2003 Veľká Británia, a to 177,946 mil., na druhom mieste skončilo Nemecko so 121,136 mil. pasažierov, tretie bolo Španielsko so 120,248 mil. prepravenými pasažiermi. Ako uvádza Eurostat, traja zo štyroch cestujúcich leteckými linkami v EÚ cestovalo medzinárodným letom.

Podľa metodiky EÚ sa počet cestujúcich na vnútroštátnych letoch členských krajín určoval na základe odletov, pričom prílet týchto cestujúcich sa už nebral do úvahy. Pri medzinárodných letoch sa započítavali do štatistík pre jednotlivé krajiny aj odlety aj prílety tých istých pasažierov. V rámci štatistiky pre celú EÚ sa však už toto dvojité započítavanie nebralo do úvahy, ale každý jednotlivý pasažier sa započítaval len raz, a to pri odlete.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu