Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Mýto bolo zavedené veľmi dobre, tvrdí Vážny

Ľubomír Vážny
Ľubomír Vážny

BRATISLAVA - Elektronický výber mýta za jazdu po vybraných komunikáciách bol podľa ministra dopravy Ľubomíra Vážneho (nominant Smeru-SD) zavedený veľmi dobre. Pripustil, že sa vyskytli aj nedostatky; mali by sa však odstrániť počas prevádzky. Odstavenie systému Vážny odmietol.

Na viaceré chyby pri výbere mýta pritom dlhší čas upozorňujú dopravcovia a hraničné priechody pri vjazde na Slovensko už niekoľko dní blokujú kamióny, ktoré sa musia do systému zaregistrovať. Zavedenie mýta kritizovala aj opozícia.

"Po siedmich dňoch môžem skonštatovať, že elektronický mýtny systém bol zavedený veľmi dobre. Počas zavedenia systému sa objavili určité operatívne problémy a niektoré nedostatky, ktoré prináša vždy zavedenie takéhoto unikátneho a zložitého systému," povedal dnes novinárom minister.

Slovensko zaviedlo nový spôsob spoplatnenia ciest pre vodičov vozidiel nad 3,5 tony od začiatku roka. Už od konca vlaňajška najmä menší a strední prepravcovia z Únie autodopravcov Slovenska (UNAS) ministra žiadajú, aby pozastavil prevádzku mýta alebo presadil označenie všetkých spoplatnených úsekov dopravnými značkami.

Združenie väčších dopravcov Česmad Slovakia dnes upozornilo, že kamionisti musia za niektoré úseky platiť aj dvakrát a nielen toľko, čo prejazdia. Minister podobné chyby pripustil a chce ich spoločne s prevádzkovateľom mýta, spoločnosťou SkyToll, vyriešiť. V prípade, že dopravcovia zaplatili za jazdu viac než museli, majú podľa Vážneho problém reklamovať.

Na požiadavku UNASu na zníženie spotrebnej dane na palivá či úpravu dane z motorových vozidiel naopak minister nie je ochotný pristúpiť. Únia dopravcov ešte začiatkom týždňa zorganizovala petíciu proti mýtu a nevylúčila ani ďalšie akcie. Počas dneška desiatky kamiónov zablokovali jednu z kľúčových ciest na východe Bratislavy, išlo vraj o spontánny protest niekoľkých dopravcov.

Podľa ministra sa sťažujú najmä dopravcovia, ktorí "zanedbali svoju zákonnú povinnosť a nepripravili sa na spustenie elektronického výberu mýta". SkyTollu napriek chybám systému sankcie nehrozia. Vážny pripustil, že jeho úrad vyjde v ústrety vodičom kamiónom, ktorí cez Slovensko len prechádzajú, a umožní im zaplatiť mýto za vybraný úsek cesty bez potreby namontovania palubnej jednotky.

Prevádzkovateľ systému by mal zase opraviť kalkulačku o cenách za prejazdené kilometre na internetovej stránke venovanej mýtu. Kolóny kamiónov pre zavedenie mýta sa v posledných dňoch vytvorili najmä na hraniciach s Českom a Maďarskom. Na budúci týždeň by sa situácia mohla ešte skomplikovať, keďže sa zintenzívni medzinárodná cestá doprava.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu