Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Dávka v nezamestnanosti pre mamičky má byť údajne až do 4 953 eura

ilustračné foto
ilustračné foto

BRATISLAVA - Mamičky, ktorým skončila rodičovská dovolenka a dostali v práci výpoveď, dostanú od začiatku februára zo Sociálnej poisťovne dávku v nezamestnanosti vo výške až do 4 953,5 eura.

Vyplýva to z novely zákona o sociálnom poistení, ktorú v parlamente presadila poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD). Na svojom blogu na stránke etrend.sk na to upozornil podpredseda strany Sloboda a Solidarita Jozef Mihál. "Obávam sa, že nešlo o úmysel, ale o chybu," tvrdí.

Poslankyňa Vaľová podľa Mihála naformulovala v novele zákona dennú výšku dávky pre mamičky, ktoré boli na materskej a rodičovskej dovolenke a preto nemali žiaden príjem, ako 50 % zo sumy 319,58 eura. Za jeden deň tak tieto mamičky dostanú dávku v nezamestnanosti v sume 159,79 eura. Za 30-dňový mesiac tak dávka dosiahne 4 793,7 eura a pri 31-dňovom mesiaci pôjde o dávku v sume 4 953,5 eura. Podľa Mihála však mala zrejme denná výška dávky pre mamičky tvoriť polovicu z jednej tridsatiny zo sumy 319,58 eura.

Na dávku v nezamestnanosti má v súčasnosti poistenec nárok v prípade, ak získal v posledných štyroch rokoch pred zaradením do evidencie nezamestnaných aspoň tri roky poistenia v nezamestnanosti. Obdobie rodičovskej dovolenky sa pritom v súčasnosti nepovažuje za obdobie poistenia v nezamestnanosti. Mamička, ktorej skončila rodičovská dovolenka, tak nemá pri strate zamestnania nárok na dávku v nezamestnanosti.

Od začiatku februára budúceho roka sa podľa novely zákona o sociálnom poistení do obdobia poistenia v nezamestnanosti započíta aj doba prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti počas rodičovskej dovolenky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu