Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Saudská Arábia môže zvýšiť dennú produkciu o 1,5 mil. barelov

MANILA - Saudská Arábia, najväčší producent ropy na svete, má kapacity na zvýšenie svojej dennej ropnej produkcie o 1,5 mil. barelov. Ako ďalej vyhlásil saudský minister pre ropný priemysel Ali al-Naimi, možné zvýšenie produkcie bude závisieť na dopyte.

"Všetko čo potrebujeme, sú zákazníci", uviedol al-Naimi v Manile, počas rokovania s filipínskymi predstaviteľmi ropného priemyslu.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) na svojom stretnutí v Iráne 16. marca zvýšila oficiálne limity ťažby ropy o 500 tis. barelov denne na 27,5 mil. barelov denne. Ministri kartelu dali zároveň prezidentovi organizácie šejkovi Ahmadovi al-Fahd al-Sabahovi právomoc zvýšiť počas druhého štvrťroka ťažbu o ďalších 500 tis. barelov ropy denne v prípade, že ceny ropy zostanú na vysokých úrovniach. Ako vyhlásil al-Naimi, prezident kartelu tak môže urobiť kedykoľvek. Prípadné ďalšie zvýšenie produkcie kartelu v druhom kvartáli zabezpečí podľa vyhlásení delegátov Saudská Arábia a Kuvajt, tie jediné totiž disponujú voľnými kapacitami. Napriek rozhodnutiu kartelu OPEC sa vo štvrtok ceny ropy vyšplhali na rekordných 57,6 USD za barel

"Trh to vníma tak, že na trhu je málo ropy. To však nie je pravda, naopak, ropy je na trhu dostatok," vyhlásil al-Naimi. Ako dodal, Saudská Arábia v súčasnosti produkuje 9,5 mil. barelov ropy denne, kapacity má na dennú produkciu 11 mil. barelov. Tieto kapacity chce krajina zvýšiť v priebehu nasledujúcich 4 rokoch na 12,5 mil. barelov ropy denne.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu