Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Irak by mohol vstúpiť do WTO do konca roka 2011

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAGDAD - Irak by mohol získať členstvo v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) do konca roka 2011, ak sa bude o neho aktívne usilovať. Ako ďalej dodal Larry Morgan, šéf medzinárodného obchodu v Americkej agentúre pre rozvoj projektu Tijara, ktorá radí irackému ministerstvu v otázkach WTO, členstvo Iraku v organizácii by mohlo podporiť výstavbu v krajine, obchod a investície. Irak začal prístupový proces v roku 2004, doposiaľ však podnikol iba základné kroky pre získanie členstva.

Výhody Iraku by mohla obmedziť skutočnosť, že Irán, najvýznamnejší obchodný partner krajiny, nie je členom WTO. Napriek tomu je podľa Morgana viacero irackých ministerstiev za skorý vstup, pretože by podporil obchod a výnosy z ciel. Ako Morgan informoval, vstup Iraku do WTO by zvýšil dostupnosť dovozu tovarov, zavedenie štandardizácie a kvality kontroly tovarov a otvoril cestu pre menej chaotické a byrokratické colné praktiky.

Zahraničné podniky by mali väčšiu ochranu pri vstupe na iracký trh, čo by pomohlo snahám krajiny o rozvoj turizmu a finančného sektora, dodal Morgan. Analytici však varovali, že bude ťažké pre Irak diverzifikovať svoju ekonomiku, keďže výnosy z ropy v súčasnosti tvoria 95 % vládnych príjmov a dlhy a politické nezhody spôsobili odklad mnohých projektov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu