Sobota25. máj 2024, meniny má Urban, zajtra Dušan

Američania sa zľakli, 15 tisíc priznalo kontá v zahraničí

ilustračné foto
ilustračné foto

NEW YORK- Tajné kontá v zahraničí, ktoré sa používajú na daňové úniky, priznalo skoro 15 tisíc Američanov. Mohli ich nahlásiť vďaka amnestii, ktorá sa skončila v polovici októbra. Sľúbili im miernejšie tresty. Štátnej pokladnici to má priniesť miliardy dolárov.

Spojené štáty tlačili na Švajčiarsko a tamojšiu najväčšiu banku UBS, aby im poskytli údaje o peniazoch, ktoré tam majú uložené Američania.

Banka nakoniec podľahla, porušila dlhoročnú tradíciu bankového tajomstva a americkým úradom poskytla informácie o približne 4500 klientoch. Išlo o účty, na ktorých bol najmenej milión švajčiarskych frankov a ktoré boli založené v rokoch 2001 až 2008. IRS sľúbila, že bude zhovievavejšia k ľuďom, ktorí sa do 15. októbra priznajú. Zníži im pokuty z obvyklých 50 percent z nezaplatenej dane na päť až 20 percent. Pokutu zaplatia iba raz z najvyššieho zostatku.

Pri poslednej podobnej amnestii v roku 2003 sa prihlásilo len približne 1300 ľudí. Daňová služba sa chce zamerať na ďalšie banky a krajiny, v ktorých sa perú peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu