Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Odstavenie výroby pre výpadok ropy nehrozí

Slovnaft
Slovnaft

BRATISLAVA - Produkcia bratislavskej rafinérie Slovnaft nie je zatiaľ napriek výpadkom dodávok ropy cez ropovod Družba ohrozená. Povedal to hovorca spoločnosti Anton Molnár. Predstavitelia Ukrajiny a Ruska dnes oznámili, že do Európy prestala tiecť ropa. Dôvodom výpadku je údajne zlé počasie.

"Nebolo potrebné pristúpiť k nejakému obmedzeniu výroby," povedal hovorca spoločnosti Anton Molnár. Podľa informácií Slovnaftu by mala byť chyba, pre ktorú došlo k mimoriadnej situácii, odstránená ešte dnes, prípadne vo štvrtok.

Ropovod Družba prepravuje do Európy viac ako 1,2 milióna barelov ropy denne. Dodávky na Slovensko, Maďarsko a Česko pritom predstavujú až 600.000 barelov ropy denne.

Dodávky cez ropovod Družba boli prerušené aj začiatkom roku 2007 pre spor Ruska s Bieloruskom o vývozné clá a tranzitné poplatky.

Cez Ukrajinu prúdi na Slovensko a ďalších európskych krajín tiež ruský zemný plyn. Tieto dodávky v januári tohto roku narušil spor medzi Moskvou a Kyjevom ohľadom platieb, pre ktorý museli na takmer dva týždne odstaviť výrobu desiatky slovenských firiem.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu