Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Za krízu môže prístup americkej vlády, tvrdí Forbes

Steve Forbes
Steve Forbes (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hovoriť o kapitalizme a voľnom trhu ako o pôvodcovi finančnej a hospodárskej krízy je ako obviňovať jej obeť. Tvrdí to mediálny magnát a ekonóm Steve Forbes. Ako povedal vo svojom štvrtkovom vystúpení v rámci Orange biznis fóra v Bratislave, hlavnú zodpovednosť za vznik krízy totiž nesie nezodpovedný prístup americkej vlády.

Podľa Forbesa je dôležité si uvedomiť, že súčasná kríza je skutočne krízou finančnou. "V ekonomikách v Európe, USA či v Ázii nebolo nič fundamentálne zlé," tvrdí. Problémom však bolo niekoľko "katastrofálnych chýb" americkej vlády a americkej centrálnej banky, teda FED-u.

Za vôbec najväčšiu chybu označil Forbes menovú politiku americkej centrálnej banky. Tá totiž dlhé roky udržovala v USA nízku infláciu nalievaním obrovských súm peňazí do amerického hospodárstva. "Môžem vám garantovať, že ak sa niekde tlačí veľa peňazí, niekde sa stane niečo zlé," poznamenal.

Bez takejto nezodpovednej menovej politiky by pritom podľa neho nevznikla ani žiadna hypotekárna, ani komoditná bublina. Značné medzery ponechala americká administratíva aj v oblasti regulácie a účtovníctva. Aj preto podľa Forbesa zlyhala práve ona, pretože úlohou vlády má byť predovšetkým vytvárať stabilné a dobré podmienky na podnikanie.

Cestou z krízy je tak podľa Forbesa presadzovanie piatich kľúčových princípov. Prvým z nich je rešpektovanie práva na súkromné vlastníctvo. To však treba podľa neho rešpektovať rovnako v časoch, keď sa súkromným podnikom darí, ako aj keď sa im nedarí. Znamená to, že vlády by nemali krachujúce firmy zachraňovať masívnymi finančnými injekciami. Ako príklad uviedol automobilku General Motors, ktorú pred krachom zachraňovala americká vláda.

"Sú tu predsa konkurzné zákony, ktoré umožňujú podnikom sa v prípade problémov reštrukturalizovať," konštatoval. Príkladom v tejto oblasti môžu byť príbehy amerických leteckých spoločností spred niekoľkých rokov, z ktorých veľká časť musela kvôli problémom prejsť reštrukturalizáciou. Po nej pôsobili na trhu ešte úspešnejšie, ako predtým.

Druhým dôležitým faktorom k stabilizácii globálnej ekonomiky je podľa Forbesa stabilná mena. Ekonóm pritom presadzuje silný dolár, bez ktorého sa podľa neho nemôžu USA vrátiť k vysokému a udržateľnému hospodárskemu rastu. Nestabilná mena totiž znamená aj nestabilné ceny a tiež vyššie riziko v ekonomike, čo k stabilizácii hospodárstva nevedie.

Dôležitou oblasťou sú aj "prorastové" dane. Podľa Forbesa je pritom cestou k úspechu ich znižovanie. "Dane sú vlastne ceny. Daň z kapitálu je cenou za riziko, daň z príjmov cenou za úspech a podobne. Ak znížite cenu niečoho, čo je dobré, bude toho v konečnom dôsledku viac," myslí si šéf mediálneho domu Forbes Media. Jasným dôkazom v tejto oblasti bolo podľa neho aj Slovensko pri zavedení rovnej dane, po ktorom nasledovali úspešné hospodárske roky.

Ďalšími dvoma dôležitými oblasťami pri návrate ku globálnemu rastu sú podľa Forbesa zjednodušenie podnikania, predovšetkým byrokracie pri jeho štartovaní. Vlády by sa tiež mali zamerať na odstraňovanie bariér v podnikaní. "Najhoršie čo môžeme urobiť, je zvýšiť dane a brániť voľnému trhu. Na konci by sme stratili všetci," dodal Forbes.

Steve Forbes stojí na čele mediálneho domu Forbes Media a je šéfredaktorom ekonomického magazínu Forbes magazine ako aj rešpektovaným ekonomickým prognostikom. Magazín Forbes je okrem iného známy aj každoročným zverejňovaním rebríčka 400 najbohatších ľudí

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu