Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ekonomika začne rásť od budúceho roka

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika by sa po očakávanom prepade v tomto roku mala opäť vrátiť k medziročnému rastu začiatkom roka 2010. Vývoj však ešte môže ovplyvniť revízia starších dát o vývoji hrubého domáceho produktu (HDP), ktorú koncom roka zverejní Štatistický úrad. Vyplýva to z ankety medzi analytikmi.

Slovenská ekonomika tento rok skĺzla do červených čísel pre negatívne dopady svetovej hospodárskej krízy.

"Očakávame, že v prvom štvrťroku ďalšieho roka už budeme vidieť pozitívny rast," povedal analytik ING Bank Eduard Hagara. Ekonomika by začiatkom budúceho roka mala stúpnuť aj vďaka tomu, že údaje sa budú porovnávať s rovnakým obdobím tohto roka, keď hospodárstvo výrazne spadlo, dodal.

V úvodných dvoch kvartáloch sa slovenský HDP pre krízu prepadol medziročne o viac ako päť percent. Ekonomiku zabrzdilo najmä zníženie zahraničných objednávok priemyselných podnikov, mnoho ľudí prišlo o prácu a stúpla nezamestnanosť. Produkciu hospodárstva tak napríklad v druhom štvrťroku ťahali predovšetkým výdavky vlády.

Obnovenie rastu HDP v prvom štvrťroku 2010 očakáva aj analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. "Predpokladáme, že v medziročnom porovnaní by ekonomika mala stúpať už po celý rok," poznamenala. Upozornila však, že vývoj HDP začiatkom budúceho roka bude závisieť aj od revízie starších údajov o výkone ekonomiky.

Štandardné prehodnocovanie vývoja HDP chystajú štatistici koncom roka. Podľa hovorkyne Štatistického úradu Evy Kelemenovej najskôr zverejnia v novembri zrevidované čísla za roky 1995 až 2008. Začiatkom decembra prídu na rad aj upravené štvrťročné dáta.

Pozitívne náznaky v ekonomike sa podľa analytikov objavili už v druhom štvrťroku tohto roka, keď HDP oproti prvým trom mesiacom stúpol o 2,2 percenta. "Tento trend by mal pokračovať," myslí si analytik VÚB banky Martin Lenko. Dobrou správou pre slovenské hospodárstvo by mohli byť náznaky oživenia nemeckej a francúzskej ekonomiky, ktoré patria ku kľúčovým obchodným partnerom krajiny. Obe totiž v druhom kvartáli vykázali oproti prvému štvrťroku mierny rast HDP.

S oživením slovenskej ekonomiky v úvode budúceho roka počíta aj minister financií Ján Počiatek. Podľa neho však zrejme nepôjde o expanziu porovnateľnú s uplynulými rokmi. Rekordný medziročný rast o 10,4 percenta zaznamenala krajina v roku 2007.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu