Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

SR dostane od Svetovej banky úver vo výške 5 mil. eur

Svetová banka
Svetová banka

BRATISLAVA - Slovenská vláda by mala dostať od Svetovej banky (SB) úver vo výške 5 mil. eur na projekt technickej podpory rozvoja ľudského kapitálu.

Projekt má pomôcť Slovenskej republike pri modernizácii systémov zamestnanosti, vzdelávania a sociálnej kohézie. Z celkovej výšky úveru by malo 4,7 mil. eur smerovať na konzultantské služby, školenia a workshopy, vďaka ktorým sa majú posilniť schopnosti a vedomosti štátnych úradníkov na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstve školstva SR.

Zvyšná suma je určená na nákup tovaru, úhradu prevádzkových nákladov a na poplatok za poskytnutie úveru. Vyplýva to z návrhu úverovej zmluvy medzi SR a Svetovou bankou na financovanie projektu podpory rozvoja ľudského kapitálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Úverovú zmluvu schválila Rada riaditeľov SB 25. januára 2005. "Hlavným dôvodom na získanie úveru je ďalšia pridaná hodnota poskytnutá Medzinárodnou bankou pre obnovu a rozvoj nad rámec úveru. Ide najmä o konzultačné a manažérske služby pri čerpaní úveru a prístup k interným podujatiam banky, ako sú vzdelávania, školenia, semináre a stáže," uvádza sa v predkladacej správe k návrhu úverovej zmluvy.

Samotný projekt by mal prispieť k zlepšeniu systémov riadenia ľudských zdrojov, a to prostredníctvom konzultačných služieb a k identifikácii konkrétnych silných a slabých stránok na ministerstve práce a sociálnych vecí a ministerstve školstva. Cieľom školení a rozvoja pracovníkov je okrem iného zlepšiť tvorbu koncepcií na ministerstvách a vytvárať nástroje na prilákanie nových výskumných pracovníkov a analytikov.

Ide o pôžičku s pevným rozpätím so splátkami istiny spojenými s dohodnutými poplatkami, ktorá umožňuje dlžníkovi dostatočne riadiť podmienky splatenia pôžičky, kurzové riziká a pohyby úrokovej sadzby. Úrokovou sadzbou bude variabilná sadzba pozostávajúca zo súčtu 6-mesačného LIBOR-u a 0,25 %. K 1. februáru 2005 by tak bol úrok 2,43469 %. SR splatí istinu úveru v plnej výške 15. júna 2010. Úroky a poplatky za poskytnutie úveru budú splatné polročne spätne za príslušný polrok 15. júna a 15. decembra každý rok.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu