Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovnaft zvažuje možnosť predaja čerpacích staníc v Poľsku

BRATISLAVA - Slovenská rafinérska skupina Slovnaft, ktorá je súčasťou maďarského koncernu MOL, zvažuje možnosť predaja svojich 23 čerpacích staníc v Poľsku.

"V súčasnosti analyzujeme maloobchodný trh s pohonnými hmotami v Poľsku a zisťujeme, či je potrebné meniť stratégiu a pristúpiť k predaju čerpacích staníc," informovala agentúru SITA hovorkyňa Slovnaftu Kristína Félová. Zámerom spoločnosti, o ktorom sa v marci minulého roka vyjadril vtedajší šéf Slovnaftu Polska Igor Adamiec, bolo naopak do konca roku 2004 zvýšiť počet čerpacích staníc v Poľsku zo vtedajších 16 na 30 staníc.

V roku 2003 investoval Slovnaft v Poľsku 6,48 mil. eur, čo predstavuje približne 247,05 mil. Sk. Podľa Adamieca sa v roku 2004 mali investície zdvojnásobiť. Podľa poľských hospodárskych novín Puls Biznesu by však predaj čerpacích staníc neznamenal úplný ústup Slovnaftu z Poľska. Záujemcami o kúpu čerpačiek slovenského Slovnaftu by bola poľská ropná a plynárenská skupina PKN Orlen a petrochemický koncern Grupa Lotos.

Spoločnosť Slovnaft vlastní na Slovensku 316 čerpacích staníc, čo predstavuje 42 % trhu, pričom dcérske spoločnosti Slovnaftu v Čechách a v Poľsku vlastnia spolu viac ako 50 staníc. Celkovo tak rafinérsky koncern MOL prevádzkuje 1 200 čerpačiek v strednej Európe.

Rafinérska skupina Slovnaft dosiahla za minulý rok čistý zisk 10,098 mld. Sk, čo je vyše trojnásobný medziročný nárast. Čisté výnosy z predaja spoločnosť zvýšila o 26,6 % na 85,174 mld. Sk. Prevádzkový zisk spoločnosti dosiahol 12,548 mld. Sk a medziročne tak vzrástol takmer tri a polnásobne. Pod dobré výsledky z hľadiska ziskovosti sa podpísal predovšetkým vyšší objem výroby a predaja v objeme 2,9 mld. Sk, nárast produkcie a predaja produktov s ultranízkym obsahom síry sumou zhruba 1,5 mld. Sk či vyšší brent-ural spread sumou 2,7 mld. Sk. Výsledky skupiny, o ktorých informovala spoločnosť, sú neauditované, konsolidované a v súlade s medzinárodnými štandardmi výkazníctva (IFRS).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu