Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V decembri sa čerpali úvery najlacnejšie z celého roka

BRATISLAVA - V závere minulého roka zaplatili Slováci najmenej za celý uplynulý rok za čerpanie úverov. Priemerná úroková miera z čerpaných úverov v decembri totiž klesla na 7,41 %.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu je to pokles o 0,69 percentuálneho bodu a k podobnej úrovni sa naposledy priblížila v apríli, kedy dosiahla priemerná úroková miera 7,51 %.

Zároveň na najnižšej úrovni z pohľadu celého roka bola v decembri aj priemerná úroková miera z korunových vkladov v obchodných bankách v SR. Táto v decembri oproti predchádzajúcemu mesiacu poklesla o 0,27 percentuálneho bodu na 2,01 %. Vyplýva to z predbežných údajov zverejnených Národnou bankou Slovenska (NBS).

Najviac sa v decembri pod pokles úrokovej miery z čerpaných úverov podpísalo zníženie sadzby z úverov čerpaných verejným sektorom. Oproti predchádzajúcemu mesiacu poklesla o 0,61 percentuálneho bodu na 7,75 %. Najvyššiu úroveň úrokovej miery z čerpaných úverov má stále obyvateľstvo, ktorému v decembri vzrástla o 0,2 percentuálneho bodu na 11,53 %. Ide tak zatiaľ o najvyššiu úroveň úrokovej miery od mája 2004.

Podnikateľský sektor čerpal úvery v decembri za 7,55 %, čo predstavuje medzimesačný pokles o 0,17 bodov. Z časového hľadiska sa znížila v decembri priemerná úroková miera z krátkodobých úverov o 0,72 bodu na 7,46 %. Ešte výraznejšie poklesli sadzby dlhodobých úverov nad päť rokov, o 0,82 percentuálneho bodu na 6,39 %. Úrokové miery za dlhodobé úvery od jedného do piatich rokov poklesli o 0,18 bodu na 7,8 %.

Na pokles priemernej úrokovej miery z korunových vkladov obchodných bánk mali vplyv v decembri minulého roka predovšetkým termínované vklady. Celkovo úrokové sadzby z termínovaných vkladov medzimesačne poklesli o 0,39 bodu na 2,88 %. Dva predchádzajúce mesiace pritom stagnovali na úrovni 3,27 %.

V závere roka poklesli takmer všetky termínované vklady, okrem termínovaných vkladov do šiestich mesiacov a nad päť rokov. Úroková miera z netermínovaných vkladov naopak na konci roka vzrástla o 0,07 bodu na 0,83 %. Mierne, o 0,03 percentuálneho bodu na 2,06 %, sa zvýšila priemerná úroková miera z úsporných vkladov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu