Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Svetová banka požičala SR na rozvoj ľudského kapitálu 5 mil.eur

BRATISLAVA - Rada výkonných riaditeľov Svetovej banky (SB) v stredu schválila pre SR pôžičku vo výške 5 mil. eur pre Projekt technickej podpory rozvoja ľudského kapitálu.

Ako ďalej informovala Petra Vehovská zo SB, cieľom projektu je pomôcť slovenskej vláde pri modernizácii systémov zamestnanosti, vzdelávania a sociálnej kohézie vytvorením účinnej infraštruktúry na realizáciu, riadenie a hodnotenie reforiem v týchto oblastiach na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ministerstve školstva SR.

Lehotu splatnosti pôžičky stanovila SB na päť rokov s lehotou odkladu 4,5 roka. Projekt by sa mal implementovať na ministerstvách počas nasledujúcich troch rokov a skončí v roku 2008.

Tento projekt je súčasťou nového programu SB na podporu sociálneho a inštitucionálneho rozvoja a ekonomického manažmentu. Program už poskytuje celkovo 100 mil. USD pre projekty technickej pomoci v ôsmich nových členských krajinách Európskej únie (ČR, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Poľsko, Slovensko a Slovinsko) na roky 2005 až 2007.

Projekt technickej podpory rozvoja ľudského kapitálu pozostáva z troch komponentov, a to z vytvorenia kapacitného rámca pre tvorbu politík, z investovania do ľudských zdrojov a z budovania a zlepšovania inštitucionálnej kapacity.

Ako pokračovala vedúca projektového tímu SB Mary Canning, Slovensko aj napriek rýchlosti implementácie kľúčových reforiem počas minulých rokov nedisponuje dostatočnou kapacitou pre tvorbu politík. "Existuje aj nedostatok štátnych zamestnancov, ktorí boli vyškolení v oblasti tvorby politík a hrozí, že dôležité sociálne reformy sa zrealizujú nesprávne, alebo budú skreslené," uviedla Canning.

(1 EUR = 38,583 SKK)
(1 USD = 29,528 SKK)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu