Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Schodok rozpočtu 1,11 mld. prevýšil celoročný plán

BRATISLAVA - Schodok štátneho rozpočtu Slovenska sa ku koncu júna zvýšil na 1,11 miliardy eur (33,44 miliardy korún), čo je takmer o miliardu eur viac ako v minulom roku a najhorší polročný výsledok v histórii samostatného Slovenska.

Schodok rozpočtu zároveň ku koncu júna prekročil úroveň celoročného naplánovaného deficitu. Vyplýva to z údajov, ktoré dnes zverejnilo ministerstvo financií na svojej internetovej stránke.

Oproti máju, keď schodok dosiahol 831,62 milióna eur (25,05 miliardy Sk), sa hospodárenie štátu zhoršilo o takmer 277 miliónov eur. V porovnaní s júnom minulého roku je to o takmer 972 miliónov eur viac. Celoročný deficit pritom ministerstvo stanovilo na necelých 1,01 miliardy eur.

V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška štát viac míňal, zatiaľ čo peňazí do rozpočtu pritieklo menej. Príjmy rozpočtu za prvých šesť mesiacov roka medziročne klesli o viac ako jedenásť percent na 4,6 miliardy eur (136,58 miliardy korún). Výdavky naopak stúpli o vyše sedem percent na 5,71 miliardy eur (172,02 miliardy Sk).

"Kým polročné čerpanie výdavkov zodpovedá 40,4 percenta celoročného plánu, plnenie rozpočtových príjmov v prvom polroku dosiahlo len 35,1 percenta plánovaného objemu," povedal hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. Výpadok príjmov je pritom spôsobený najmä nedostatočným výberom dane z pridanej hodnoty, čo je najdôležitejšia príjmová zložka rozpočtu. Ten klesol k polroku oproti rovnakému obdobiu o 28,1 percenta.

Na celý tento rok predpokladá zákon o štátnom rozpočte príjmy rozpočtu 13,12 miliardy eur (395,25 miliardy Sk) a výdavky 14,13 miliardy eur (425,68 miliardy korún). Vývoj štátneho rozpočtu najviac ovplyvňuje hospodárenie verejných financií.

Vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) pôvodne naplánovala na tento rok verejný deficit na úrovni 2,08 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Kabinet už skôr pripustil, že schodok bude vyšší, revidovať rozpočet chce napriek tomu až v septembri. Ministerstvo financií plánuje dnes zverejniť novú prognózu vývoja daňových príjmov.

Časť ekonómov odhadla, že verejný schodok tento rok výrazne prekročí úroveň troch percent výkonu ekonomiky. Práve udržanie dobrej kondície verejných financií bolo jedným z kritérií, ktoré sa posudzovali pred januárovým vstupom Slovenska do eurozóny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu