Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Už iba dva dni na výmenu mincí za eurá

BRATISLAVA - Slováci majú už len dva dni na to, aby si v komerčných bankách zmenili slovenské mince za eurá. Peňažné ústavy od 1. júla budú meniť už len slovenské papierové bankovky. Peniaze však stále bude prijímať Národná banka Slovenska.

Banky zvýšený záujem ľudí pre končiaci sa termín výmeny mincí neočakávajú, vyplynulo z vyjadrení finančných domov oslovených ČTK. Euro sa stalo oficiálnym platidlom v krajine v januári.

"Klienti si ešte stále chodia zamieňať korunové mince za eurové, nie je ich však už veľa a ani objemy, ktoré menia, nie sú veľké. Rady sa netvoria. Návaly neočakávame ani 30. júna," informoval hovorca Slovenskej sporiteľne Štefan Frimmer. Klesajúci záujem o výmenu mincí zaznamenala aj VÚB. "Kým v prvých mesiacoch to bolo v priemere viac ako 100 ton mesačne, v júni priniesli klienti zatiaľ necelé tri tony slovenských mincí," uviedla hovorkyňa banky Alena Walterová.

Banky vyhľadáva aj menej ľudí, ktorí si chcú vymeniť slovenské bankovky. Tie budú peňažné ústavy vymieňať do konca roka 2013. NBS ich bude prijímať bez časového obmedzenia. "Objem výmeny má klesajúcu tendenciu," poznamenal hovorca Tatra banky Boris Gandel.

Za príchodom klientov do bánk so slovenskou menou je vraj aj zábudlivosť. "Zväčša sú to obnosy, ktoré našli doma, prípadne, ktoré zabudli zameniť," doplnila hovorkyňa Tereza Molnár Copláková z ČSOB banky.

Podľa Frimmera ľudia nachádzajú slovenské koruny často aj náhodou. "To, že chodia až teraz väčšinou odôvodňujú tým, že koruny našli pri upratovaní v starých kabátoch, kabelkách, v pokladničkách svojich detí či v skriniach starých rodičov," poznamenal Frimmer.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu