Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Švédi sa počas predsedníctva zamerajú na ekonomiku a klímu

ŠTOKHOLM - Švédsko v utorok oznámilo, že jeho prioritami po prevzatí rotujúceho predsedníctva EÚ 1. júla bude boj proti rastúcej nezamestnanosti súvisiaci so svetovou ekonomickou krízou a klimatické zmeny.

"Spoločne sa budeme musieť zaoberať finančnou krízou a bojovať proti rastúcej nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti zasiahla celú Európu," povedal premiér Fredrik Reinfeldt, ktorý parlamentu prezentoval hlavné ciele švédskeho predsedníctva.

Táto úloha bude o to ťažšia, že podľa prognóz by nezamestnanosť mala v nadchádzajúcich mesiacoch naďalej rásť. Podľa premiérových slov bude tiež potrebné urobiť všetko pre to, aby celý svet začal spoločne čeliť klimatickým zmenám. Jedným z cieľov má byť preto aj prijatie novej klimatickej dohody na decembrovom summite v Kodani, ktorá nahradí Kjótsky protokol. "Tieto dve priority budú dominovať nášmu predsedníctvu," povedal Reinfeldt.

Škandinávska krajina si tiež predsavzala posilnenie spolupráce krajín EÚ v oblasti práva a vnútorných záležitostí počas päťročného takzvaného Štokholmského programu, ktorý zahŕňa policajnú a colnú spoluprácu, azylové otázky, migráciu, víza a kontrolu vonkajších hraníc. Témou budú naďalej aj environmentálne problémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu