Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Emisie sme predali za 5,05 eura, ukázala zmluva

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko predalo emisné kvóty za päť eur a päť centov za tonu. Potvrdzuje to zmluva s Interblue Group, ktorú ministerstvo životného prostredia (MŽP SR) zverejnilo na svojej stránke www.enviro.gov.sk.

Zmluvu podpísala 13. novembra 2008 za Interblue Group v Zugu konateľka Jana Lütken, v Bratislave za vládu minister životného prostredia Ján Chrbet.

Hovorkyňa MŽP SR Jana Kaplanová v správe o zverejnení celej zmluvy uviedla, že kupca vybrali v súlade so zákonom o obchodovaní s emisnými kvótami, "keďže ponúkol najvýhodnejšie podmienky." Dôležitým kritériom bola "jeho kredibilita vo vzťahu k schopnosti plniť zmluvné záväzky". Predaj nadbytočných emisných kvót oxidu uhličitého bol za dohodnutú cenu a transparentný, tvrdí MŽP SR. "Doteraz nemáme žiaden konkrétny dôkaz, že by nejaký iný štát predal emisie AAU za výhodnejších podmienok," zdôraznila.

Slovenské emisie mali skončiť v Japonsku. Práve Japonsku predalo Česko svoje emisie priamo za dvojnásobnú cenu, viac ako desať eur za tonu. Maďarsko predávalo za okolo 13 eur za tonu, písali slovenské médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu