Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Rok 2004 by mala SP uzatvoriť s prebytkom 19,5 mld. Sk

BRATISLAVA - Rok 2004 by mala Sociálna poisťovňa (SP) uzatvoriť s celkovým prebytkom vo výške 19,5 mld. Sk. Ako na tlačovej besede uviedol predseda Rady riaditeľov SP František Halmeš, tento výsledok hospodárenia je "neočakávane dobrý".

Celkový prebytok SP je totiž o 2,3 mld. Sk vyšší, ako predpokladali východiská rozpočtu na rok 2005. Podľa východísk schváleného rozpočtu SP na tento rok mal totiž prebytok poisťovne na konci vlaňajška predstavovať 17,2 mld. Sk, z toho 16,8 mld. Sk tvoria prostriedky z minulých rokov a zdroje zo zaniknutého Národného úradu práce. Počas minulého roku tak mala SP podľa plánov vytvoriť prebytok 400 mil. Sk.

"Podľa predbežnej bilancie sme v roku 2004 vytvorili prebytok vyše 2,7 mld. Sk," skonštatoval Halmeš. Ako uviedol, k lepším ako očakávaným výsledkom hospodárenia prispelo aj vyhlásenie tzv. generálneho pardonu pre dlžníkov, v rámci ktorého im poisťovňa odpustí penále za podmienky zaplatenia poistného vo výške istiny. Bilanciu SP tiež vylepšilo aj splatenie dlhu za časť zdravotníckych zariadení cez spoločnosť Veriteľ vo výške 2,3 mld. Sk a oddlženie Železníc Slovenskej republiky v sume takmer 1,2 mld. Sk.

Cieľom vedenia SP pre tento rok je podľa Halmeša zlepšenie úspešnosti výberu poistného, k čomu by malo prispieť zrušenie možnosti odpustiť penále a z toho dôvodu zvýšenie platobnej disciplíny pri úhrade poistného. "Chceme sa zamerať na razantné vymáhanie nezaplateného poistného," zdôraznil šéf SP.

V tomto roku môže poisťovňa podľa neho už oveľa efektívnejšie postupovať novovzniknuté pohľadávky na iné subjekty. Výrazne by sa počas tohto roka mal znížiť aj celkový objem evidovaných pohľadávok, ktorý podľa Halmeša v závere minulého roka predstavoval až 70 mld. Sk.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu