Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Moskva hrozí plynom, únia vysiela pozorovateľov

(Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia vo štvrtok informovala, že vyšle do Moskvy a Kyjeva špeciálny tím, ktorý by mal vniesť viac svetla do sporu medzi oboma krajinami ohľadom úhrady dodávok za plyn.

Prezident EK José Manuel Barroso "požiadal tím vysokých predstaviteľov, aby odcestovali do Moskvy a do Kyjevu," povedal reportérom Barrosov hovorca. Cieľom misie je "zistiť všetky fakty o situácii." Rozhovory by sa mali uskutočniť aj v sídlach európskych plynárenských spoločností, dodal hovorca. Barroso zaslal list s týmto obsahom aj českému premiérovi Janovi Fischerovi, ktorého krajina v súčasnosti predsedá celej EÚ.

Ruský premiér Vladimir Putin v stredu varoval, že dodávky plynu do Európy cez ukrajinské potrubia by mohla Moskva opäť zastaviť pre najnovšie spory s Kyjevom. Moskva v uplynulých dňoch vyzvala EÚ, aby prinútila Ukrajinu zaplatiť za plyn, v opačnom prípade by sa podľa Kremľa mohla situácia z januára zopakovať. Rusko vtedy zastavilo dodávky zemného plynu cez Ukrajinu a viaceré krajiny starého kontinentu sa tak ocitli bez dodávok tejto dôležitej suroviny.

"Všetci sme si vedomí toho, že ďalšia plynová kríza by mala vážny dopad nielen na našich susedov, ale predovšetkým na členské štáty EÚ," vyhlásil Barroso. Únia závisí od dodávok ruského plynu takmer na 25 percent a viac ako 80 percent ruského plynu prúdi do EÚ cez územie Ukrajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu