Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Ceny plynu pre domácnosti možno od septembra klesnú

BRATISLAVA - Ceny zemného plynu pre slovenské domácnosti by mohli klesnúť od septembra. Vyplýva to zo stretnutia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) s predstaviteľmi zahraničných akcionárov Slovenského plynárenského priemyslu ktorý okrem predaja plynu tiež zabezpečuje tranzit komodity z Ruska do západnej Európy.

"Predseda vlády SR a zahraniční akcionári hovorili aj o cenovom vývoji, ktorý je v súčasnosti vcelku priaznivý, čo umožňuje uvažovať o úpravách cien zemného plynu pre domácnosti smerom nadol, pričom prvým relevantným dátumom takéhoto rozhodnutia by mohol byť 1. september 2009," uviedla v tlačovej správe hovorkyňa premiéra Silvia Glendová.

Naposledy sa ceny plynu pre domácnosti menili začiatkom roku 2007, keď sa znížili asi o štyri percentá. S ich zmenou musí súhlasiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

SPP v marci oznámil zlacnenie plynu pre menšie firmy. Dôvodom bol prudký pokles cien ropy pre hospodársku krízu, od ktorých s časovým odstupom závisí cena plynu. Zachovanie cien pre domácnosti plynárne vtedy odôvodnili tým, že komoditu tejto skupine odberateľov predáva so stratou. ÚRSO tieto tvrdenia vtedy odmietol. Pre veľkých odberateľov SPP mení ceny priebežne.

Súčasná vláda od svojho nástupu do úradu v roku 2006 vystupuje proti zdražovaniu energií. Koalícia vlani presadila sprísnenie podmienok pre podávanie návrhov na zmeny cien energií pre domácnosti tak, že ich najprv musí schváliť valné zhromaždenie firmy. Vláda tým reagovala na postup SPP, ktorý opakovane neúspešne žiadal zvýšiť ceny plynu pre domácnosti, aby pokryl náklady.

V plynárňach vláda kontroluje 51 percent akcií; dokáže tak zablokovať už samotné predloženie cenového návrhu SPP, aj keď v predstavenstve podniku majú väčšinu zahraniční akcionári E.ON Ruhrgas a GDF Suez.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu