Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Ceny: Pod ich rast sa opäť podpísal rast cien výrobkov na export

Najväčšie zvýšenie cien zaznamenali v novembri ceny dreva a výrobkov z dreva, ktoré oproti októbru vzrástli o 2,2 %.
Najväčšie zvýšenie cien zaznamenali v novembri ceny dreva a výrobkov z dreva, ktoré oproti októbru vzrástli o 2,2 %.

BRATISLAVA - Ceny priemyselných výrobcov zaznamenali v novembri medziročný rast o 6,2 %, pričom v októbri to bolo 6,4 %.

Ako informoval Štatistický úrad SR, na mesačnej báze vzrástli ceny priemyselných výrobcov v novembri o 0,3 %, pričom v októbri vykazovali medzimesačný nárast o 1,2 %. Najväčšie zvýšenie cien zaznamenali v novembri ceny dreva a výrobkov z dreva, ktoré oproti októbru vzrástli o 2,2 %. Za jedenásť mesiacov tohto roka sa ceny priemyselných výrobkov navýšili v medziročnom porovnaní o 2,3 %.

Trend rastu cien sa prejavil aj v novembri. A to najmä vo výrobkoch a surovinách určených na export, aj keď tieto sa na raste podieľali oveľa menšou mierou ako po minulé mesiace. Ceny priemyselných výrobcov pre export vzrástli oproti októbru o 0,4 %, ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vzrástli v novembri len o 0,2 %. Na medziročnej báze ceny výrobcov pre export vykazujú zvýšenie o 8,2 %, pričom ceny priemyselných výrobcov určené pre tuzemský trh vykazujú rast o 4,5 %.

Na medzimesačnej báze vzrástli v novembri v rámci priemyselnej produkcie najviac ceny dreva a výrobkov z nich o 2,2 %, v medziročnom porovnaní sa zvýšili len o 0,2 %. Druhý najväčší medzimesačný nárast zaznamenali ceny kovov a kovových výrobkov o 1,8 %, medziročne vzrástli o 14,1 %. Zvýšili sa aj ceny chemických výrobkov, ktoré v porovnaní s októbrom zaznamenali nárast o 1,2 % a medziročne až o 9,8 %. V medziročnom porovnaní výraznejšie vzrástli, o 28,6 %, ceny rafinérskych výrobkov.

Ceny poľnohospodárskych výrobkov v novembri po dvoch mesiacoch poklesu znova vzrástli. V porovnaní s novembrom minulého roka sa zvýšili v úhrne o 4,2 %, z toho ceny rastlinných výrobkov o 13,3 %. Ceny živočíšnych výrobkov klesli o 1,6 %. Z rastlinných výrobkov najviac vzrástli ceny cukrovej repy o 84,5 %. Vyššie boli aj ceny strukovín v priemere o 3,2 %.

Naopak znížili sa ceny olejnín o 18,8 %, obilnín v priemere o 10,6 %, ovocia a zeleniny o 9,8 %, zemiakov o 5,7 % a tabaku o 1,6 %. Pokles cien živočíšnych výrobkov súvisel najmä so znížením cien surovej ovčej vlny v pote o 12,1 % a konzumných slepačích vajec o 10,6 %. Nižšie boli aj ceny jatočnej hydiny o 4 %, jatočných oviec a jahniat o 1,7 %, živých rýb o 1,6 % a jatočných ošípaných o 0,6 %.

Nezmenili sa ceny jatočného hovädzieho dobytka a teliat. Zvýšili sa ceny včelieho medu o 45,8 %, surového ovčieho mlieka o 30,4 % a surového kravského mlieka o 1,3 %. V priemere od začiatku roka sa ceny poľnohospodárskej produkcie medziročne zvýšili v úhrne o 1,3 %, pri raste cien rastlinných výrobkov o 4 % a živočíšnych výrobkov o 0,2 %.

Ceny stavebných prác v novembri oproti októbru vzrástli o 0,7 % a v porovnaní s novembrom minulého roka o 7 %. V priemere od začiatku roka boli medziročne vyššie o 6,1 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu