Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

VW pravdepodobne predbehol GM aj Toyotu

TOKIO/FRANKFURT - Nemecká automobilka Volkswagen AG v prvom štvrťroku tohto roka v predaji pravdepodobne predbehla najväčšie automobilky sveta Toyota Motor Corp a General Motor Corp.

VW mal v pláne predbehnúť Toyotu a General Motors do roku 2018. Tento zámer sa pôvodne stretol so skepticizmom, ale recesia a úverová kríza nepriaznivo ovplyvnili dopyt na hlavných trhoch Toyoty. Za január až marec sa predaj Toyoty v USA zmenšil o 38 % a v Japonsku klesol o 24 %. Volkswagenu v rovnakom období pomohli vládne stimulačné plány, ktoré podporili predaje v Číne, Nemecku a Brazílii. Ide o trhy, ktoré sa vlani na tržbách automobilky podieľali 44 percentami.

Firma R.L. Polk Germany zaoberajúca sa prieskumom trhu začiatkom apríla uviedla, že VW v tomto roku predbehne automobilku General Motors. Podľa jej prognózy sa totiž výroba automobilky GM zmenší o 31 %, produkcia VW sa pravdepodobne zníži iba o 15 %, čiastočne vďaka tomu, že je menej závislá od amerického automobilového trhu.

Koncern Volkswagen pôsobí na Slovensku prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Volkswagen Slovakia, ktorá je výrobno-montážnym podnikom. V Bratislave vyrába nemecká automobilka VW Touareg, Audi Q7, časť vozidiel Porsche Cayenne a Škodu Octavia, v Martine má závod na výrobu prevodoviek a komponentov do prevodoviek a v Košiciach sa pripravujú autá na export do Ruska. Automobilka zamestnávala v roku 2008 priemerne 7,8 tis. pracovníkov. Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a.s. Bratislava v minulom roku dosiahla zisk po zdanení vo výške 283,5 mil. eur, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o 25,9 %. V roku 2008 slovenský výrobca automobilov dosiahol tržby na úrovni 5,178 mld. eur, čo znamenalo medziročný pokles o 9,6 %.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu