Pondelok17. jún 2024, meniny má Adolf, zajtra Vratislav

Stále viac Slovákov hodnotí euro pozítivne

BRATISLAVA - Podiel Slovákov, ktorí pozitívne hodnotia rozhodnutie zaviesť v krajine euro, stúpa nepretržite od leta minulého roka. Vyplýva to z marcového prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra Focus. Euro sa stalo oficiálnym platidlom na Slovensku od januára.

"Narastá počet tých občanov, ktorí si myslia, že uvedené rozhodnutie (vstúpiť do eurozóny) bolo správne," napísala v tlačovej správe agentúra. Rozhodnutie prejsť na euro hodnotili v marci pozitívne zhruba tri štvrtiny respondentov, teda mierne viac než v prvom mesiaci roka.

Marcový prieskum ukázal, že výmenu korún za eurá privítala najmä mladšia generácia, ľudia s vyššou kvalifikáciou a respondenti, ktorí žijú v domácnostiach so zárobkami okolo celoslovenského priemeru alebo vyššími. Naopak, negatívne ju vnímajú starší občania, Slováci so základným vzdelaním a účastníci prieskumu z domácností s najnižšími príjmami.

Slovensko sa od začiatku roka stalo v poradí 16. krajinou eurozóny. Prechod na novú menu krajina zvládla hladko a bez výraznejších problémov. Agentúra Focus skúmala názory 1029 respondentov vo veku nad 18 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu