Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Produkcia mlieka a mliečnych výrobkov výrazne klesla

BRATISLAVA - Priemerná nákupná cena mlieka od producentov dosiahla v októbri 9,34 Sk/kg, čo je v porovnaní so septembrom tohto roka zvýšenie o 1,9 %.

V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka však priemerná nákupná cena vzrástla v októbri o 4,6 %. Minulý mesiac nakúpili spracovatelia celkom 74,45 tis. ton mlieka, čo je v porovnaní so septembrom pokles o 2,7 %.

V porovnaní s vlaňajškom klesol nákup mlieka 2 130 ton, teda o 2,8 %. Vyplýva to z informácií zverejnených Agrárnymi trhovými informáciami Slovenska (ATIS) pri Výskumnom ústave ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva (VÚEPP).

Od januára do konca septembra nakúpili spracovatelia od producentov celkom 652 mil. ton surového mlieka, čo je v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2003 pokles o 3,1 %.

Produkcia masla klesla v medziročnom porovnaní až o 30 % na 7 382 ton. Rovnako pokles zaznamenal ATIS aj pri výrobe syrov, ktorých produkcia sa znížila o 10,5 %. Na Slovensku tak bolo za deväť mesiacov tohto roka okrem tavených syrov, vyrobených 26,53 tis. ton syrov.

Pri tavených syroch dosiahol objem výroby 8,9 tis. ton. Výrazný prepad evidujú spracovatelia aj pri výrobe sušeného mlieka, keď od začiatku roka do konca septembra vyrobili spolu 9,5 tis. ton sušených mliečnych výrobkov, čo je o viac ako 20 % menej ako vlani. Výroba konzumného mlieka sa znížila o 13,5 % na tohtoročných 2212,7 tis. ton.

Priemerné počty dojníc na Slovensku majú už viac rokov po sebe klesajúcu tendenciu. V budúcom roku však VÚEPP predpokladá, že sa priemerná denná dojnosť zvýši a napriek poklesu stavov dojníc by sa celková produkcia mlieka mohla zvýšiť z predpokladaných tohtoročných 1,04 mld. litrov na 1,06 mld. litrov v roku 2005. Vlani dosiahla celková výroba 1,11 mld. litrov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu