Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Stavba rodinných domov sa zjednoduší, schválila vláda

BRATISLAVA - Príprava stavby menších a stredne veľkých rodinných domov by sa od júla 2010 mala zjednodušiť. Stavebník totiž už nebude musieť absolvovať administratívne náročné stavebné konanie, ale postačí, ak svoj zámer iba ohlási úradom.

Vyplýva to z návrhu stavebného zákona, ktorý dnes schválila vláda. Nová norma v prípade schválenia parlamentom zvýši pokuty za porušenie zákona, má v nej však zostať aj možnosť získať stavebné povolenie dodatočne.

Stavebné povolenie nebude potrebné vybavovať okrem iného pre bytové budovy do 150 metrov štvorcových zastavanej plochy s jedným podzemným a najviac dvoma nadzemnými podlažiami a podkrovím. V súčasnosti postačuje úradu ohlásiť stavbu nehnuteľnosti s výmerou len do 25 metrov štvorcových, ako je napríklad letná kuchyňa či prístrešok.

Funkciu stavebných úradov budú aj naďalej plniť všetky obce. Ministerstvo výstavby, ktoré zákon vypracovalo, ich pôvodne chcelo sústrediť len do niektorých z nich, pre nesúhlas Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) od zámeru ustúpilo. Náročnejšie odborné, administratívne a organizačné úkony majú však mať na starosti sídla spoločných obecných úradov podľa podkladov ZMOS-u.

Návrh zákona predpokladá aj sprísnenie sankcií. Zatiaľ čo podľa súčasného znenia možno vyrubiť pokutu najviac do piatich miliónov korún (165.970 eur), nový zákon počíta s peňažným trestom až do výšky 350.000 eur (asi 10,5 milióna Sk). Najvyššiu sankciu bude možné uložiť napríklad pri chýbajúcom povolení na odstránenie stavby, ktorá je kultúrnou pamiatkou. Pri opakovanom porušení niektorých ustanovení zákona bude možné vyrubiť pokutu vo výške dvojnásobku hornej hranice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu