Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ekonomika v závere roka výrazne ubrala z tempa

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika v závere vlaňajška prudko pribrzdila. Analytici predpokladajú, že medziročný rast hrubého domáceho produktu (HDP) sa vo štvrtom kvartáli spomalil na 2,5 percenta zo siedmich percent v treťom štvrťroku.

Ekonomika ubrala z tempa vplyvom globálnej hospodárskej a finančnej krízy, ktorá oslabila priemyselnú produkciu a otriasla dôverou podnikov i spotrebiteľov. Koncom roka 2007 si hospodárstvo pripísalo rekordný 14,3-percentný rast.

Štatistický úrad zverejní prvý odhad rastu HDP za posledný kvartál minulého roka v piatok. K dispozícii bude len rýchly odhad o raste ekonomiky a vývoji zamestnanosti, detailnejšie dáta štatistici uvoľnia začiatkom marca.

Podľa ekonómov sa na hospodárskom raste vo štvrtom štvrťroku 2008 prejaví výpadok priemyselnej produkcie v posledných mesiacoch roka. Podniky totiž pre oslabený zahraničný dopyt čelia poklesu objednávok, obmedzili výrobu a prepúšťajú zamestnancov. Rast ovplyvní aj negatívny vývoj bilancie zahraničného obchodu, ktorá sa v decembri prepadla do najvyššieho mesačného schodku za celý uplynulý rok.

"Rast bude stále ťahaný domácim dopytom," myslí si analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Domáca spotreba podporila rast HDP v závere vlaňajška aj podľa Michala Mušáka zo Slovenskej sporiteľne, ktorý očakáva zvoľnenie výkonu hospodárstva na 3,5 percenta.

Ekonómovia predpokladajú, že k postupnému oživeniu ekonomiky by mohlo prísť v druhom kvartáli alebo počas druhého polroka 2009. "Bez toho, aby sa situácia začala zlepšovať v západnej Európe, môže slovenský priemysel (...) ťažko dosiahnuť výrazné zlepšenie," poznamenal analytik Tatra banky Róbert Prega, ktorý očakáva zvoľnenie rastu HDP v štvrtom kvartáli na jedno percento.

Slovensko exportuje veľkú časť produkcie práve do Európskej únie, ktorú výrazne postihla kríza. Výrazne padá napríklad dopyt po automobiloch, výroba ktorých v uplynulom období ťahala slovenskú ekonomiku.

Podľa aktuálnych odhadov viacerých inštitúcií a väčšiny ekonómov čaká slovenské hospodárstvo tento rok spomalenie rastu na zhruba dve percentá. V roku 2007 ekonomika zaznamenala rekordný výkon, keď si medziročne polepšila o 10,4 percenta. Napriek očakávanému zvoľneniu rastu HDP by sa Slovensko malo udržať v popredí EÚ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu