Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Banky nebudú môcť dočasne vyberať poplatky za mince

BRATISLAVA - Slovenské banky nebudú môcť od začiatku marca do konca augusta vyberať poplatky za manipuláciu s eurovými mincami či bankovkami. Rozhodol o tom parlament, novelu zákona ešte musí podpísať prezident. Sadzby komerčných bánk kritizovali najmä obchodníci, ktorým po januárovom prijatí eura pribudlo v tržbách väčšie množstvo kovových platidiel. Hoci finančné domy s úplným zrušením poplatkov nesúhlasili, privítali, že ich výber bude obmedzený len na určitý čas.

Parlament odmietol pôvodný návrh poslanca koaličnej SNS Jozefa Ďuračku, ktorý navrhoval zrušenie poplatkov na neurčito. Slovenská banková asociácia (SBA), ktorá združuje väčšinu bánk v krajine, zmäkčenie právnej normy uvítala. "Neteší nás síce zasahovanie do trhovej tvorby cien, ale toto krátkodobé obmedzenie spojené s prechodom na euro je pre banky akceptovateľné," informoval Marcel Laznia zo SBA. Banky už výrazne znížili sadzby za manipuláciu s mincami začiatkom mesiaca.

Obmedzenie výberu poplatkov poslanci schválili nepriamo pri hlasovaní o zákone o majetkoprávnom vysporiadaní pozemkov pod stavbami, ktoré prešli pod samosprávy, a obišli tak štandardný legislatívny proces. Zákon prešiel s podporou koaličných poslancov, väčšina opozičných zákonodarcov sa hlasovania zdržala.

Poslankyňa opozičnej SDKÚ-DS Jarmila Tkáčová obmedzenie výberu poplatkov kritizovala, pretože podľa nej si banky výpadok príjmov zo zrušených poplatkov za manipuláciu mincí nahradia zdražením iných služieb, ako napríklad za vedenie účtu.

Väčšie množstvo mincí začali klienti bánk vkladať na účty potom, čo krajina vstúpila do eurozóny. Slovákom totiž pre vyššiu hodnotu nových mincí stačí platiť za menšie nákupy kovovými platidlami. Najvyššia dvojeurová minca je totiž zhruba šesťnásobne vyššia než hodnota najvyššej slovenskej mince, ktorou bola desaťkorunáčka. V obehu je nadbytočné množstvo mincí podľa bánk tiež preto, že sa nimi ľudia aj podnikatelia pred januárovým zavedením novej meny predzásobili.

Oťaženie peňaženiek kovovými platidlami tiež spôsobilo väčšie množstvo eurových mincí v rôznych nominálnych hodnotách. Zatiaľ čo slovenská mena mala päť mincí, euro ich má o tri viac. Banky už skôr navrhli upraviť obeh jedno a dvojcentových mincí tak, aby ich ľudia nemuseli podobne ako v Holandsku a Fínsku používať. Diskusiu o obmedzení najmenších mincí už pripustil aj premiér a centrálna banka.

Banky po kritike vládneho kabinetu dočasne znížili ceny za vklad mincí na účet. Niektoré peňažné domy prijímajú obmedzené množstvo mincí bezplatne. Jednotka na trhu, Slovenská sporiteľňa, nespoplatňuje vklad prvých 100 kusov mincí, druhý najväčší peňažný ústav, VÚB banka, umožňuje bezplatný vklad 200 mincí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu