Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Riešením pozemkov pre Kia je podľa Kočnera ich výmena

BRATISLAVA - Situáciu s pozemkami pri stavbe automobilky Hyundai/Kia je možné vyriešiť zákonným spôsobom, a to pozemkovou výmenou v spolupráci so Slovenským pozemkovým fondom (SPF).

Na utorkovom stretnutí s novinármi o tom informoval konateľ spoločnosti Gamatex Plus, s.r.o. Marián Kočner. Podľa neho je v správe SPF dostatočné množstvo pozemkov, ktoré by mohol súčasným vlastníkom pozemkov poskytnúť na zámenu. "Uskutočnenie výmeny však podmieňuje nájdenie podnikateľov, ktorí potrebujú pozemky a dohoda s SPF," povedal Kočner. Podnikatelia, ktorí majú problém získať pozemok, o ktorý majú záujem, by ho mohli dostať od SPF. Na druhej strane, títo podnikatelia by mohli odkúpiť pozemky od vlastníkov pri Žiline, ktorí by tak získali trhovú cenu za svoje parcely. "Je to elegantné riešenie, ktoré by trvalo kratšie ako samotné vyvlastňovanie," uviedol Kočner. Ako dodal, on sám ako vlastníkov pozemkov by na túto možnosť pristúpil.

Podľa Kočnera je totiž stavba automobilky Hyundai/Kia nezákonná, keďže pozemky nie sú majetkovo-právne vysporiadané. "Je to najväčšia čierna stavba, ktorú stavia štát," uviedol Kočner. Ako dodal advokát Marek Benedik, nič, čo sa týka vyvlastňovacieho konania, nie je právoplatné, stavať by sa teda Obaja predstavitelia zastupujúci vlastníkov pozemkov, ktorí nechcú predať svoje parcely, uviedli, že prioritou pre nich je odvolanie voči stavebnému povoleniu. Sekundárnou úlohou je podľa Benedika podanie námietok proti územnému rozhodnutiu, potvrdením ktorého by sa celá stavba dostala na začiatok. "Môže sa samozrejme stať, že zrušené bude aj stavebné povolenie aj územné rozhodnutie, ale v stavbe sa bude pokračovať. S tým vlastne počítame," skonštatoval Kočner. Dodal však, že celú záležitosť ukončia až vtedy, ak všetci vlastníci pozemkov dostanú to, čo požadujú, teda spravodlivú cenu.

Zástupcovia vlastníkov pozemkov v rámci vyvlastňovacieho konania už podali viacero námietok a odvolaní. Na Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR, ako aj na Generálnu prokuratúru podali námietky voči územnému rozhodnutiu, ako aj rozhodnutiu stavebného úradu mesta Žilina. Zároveň sa odvolali voči stavebnému povoleniu, podali trestné oznámenie za zneužívanie právomoci verejného činiteľa a ďalšie námietky v rámci vyvlastňovacieho konania. Do úvahy podľa Benedika pripadajú aj správne žaloby proti územnému rozhodnutiu, ktoré sa pripravujú, ako aj ďalšie právne postupy, až kým sa celá záležitosť neukončí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu