Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

V Želiezovciach plánujú výstavbu elektrárne na slamu

ŽELIEZOVCE - V Želiezovciach by sa v lete mala rozbehnúť výstavba elektrárne na slamu.

Vybudovanie energetického zdroja s výkonom päť megawattov si vyžiada viac ako 13,28 milióna eur (približne 400 miliónov korún). ČTK to potvrdil Koloman Juhász, konateľ spoločnosti Agro Energy, ktorá projekt pripravuje.

Na vykurovanie slamou už prešlo v krajine niekoľko kotolní, elektráreň na toto palivo však bude na Slovensku zrejme prvá. "Elektráreň ročne spotrebuje okolo 32.000 ton slamy," povedal Juhász. Palivo budú dodávať miestni farmári, s ktorými už má firma podpísané predbežné zmluvy. Alternatívnym palivom v prípade nedostatku slamy by mohla byť aj drevná štiepka. Zámer sa v súčasnosti posudzuje v územnom konaní.

Slamu už niekoľko rokov využívajú na vykurovanie napríklad v Hrušove v okrese Veľký Krtíš, používa sa aj na výrobu palivových brikiet a peliet. Spálením 2,5 kilogramu slamy sa získa rovnaká energia, ako pri spálení metra kubického zemného plynu. Nevýhodou slamy je vyšší obsah popola zo zhoreného paliva.

Slovensko sa zaviazalo, že do roku 2020 zvýši podiel výroby energie z obnoviteľných zdrojov na 14 percent celkovej spotreby. Potrebné investície presiahnu podľa ministerstva hospodárstva 3,5 miliardy eur (asi 105 miliárd korún).
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu