Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

VW ešte nerozhodol o rozšírení výroby na Slovensku

BRATISLAVA - Vedenie nemeckého automobilového koncernu Volkswagen (VW) zatiaľ definitívne nerozhodlo o tom, či na Slovensku rozšíri výrobu áut o nové modely. V rozhovore pre denník Hospodárske noviny to povedal šéf slovenského závodu VW Andreas Tostmann. Podľa skorších informácií má spoločnosť investovať v krajine ďalších asi 300 miliónov eur (zhruba deväť miliárd Sk), vláda Roberta Fica už automobilke schválila daňovú úľavu do výšky 14,3 milióna eur (430,8 milióna korún).

"Proces schvaľovania rozšírenia výroby ešte stále prebieha," poznamenal Tostmann. Definitívne rozhodnutie nemeckej centrály o tom, či sa pripravované nové modely VW budú vyrábať v Bratislave, by malo padnúť v priebehu najbližších týždňov, dodal.

Podľa skorších informácií ministerstva hospodárstva má automobilka v Bratislave rozšíriť produkciu o výrobu menších vozidiel VW Up! a VW Space Up!, ktoré sú určené najmä pre ženy a mládež. "Nikdy sme nehovorili, o aké modely pôjde. Mali by to byť malé rodinné autá," priblížil Tostmann. V prípade, že automobilka investíciu umiestni na Slovensku, prvé vozidlá by podľa neho mali opustiť bratislavské výrobné linky v roku 2011.

Jeden z najvýznamnejších slovenských exportérov v súčasnosti vyrába v Bratislave najmä luxusné športovo-úžitkové vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne, ktoré vlani na jar doplnila produkcia modelu Škoda Octavia. Na Slovensku vyrába aj súčiastky v Martine.

Z výrobných liniek bratislavskej fabriky VW v roku 2007 zišlo asi 249.000 automobilov. Okrem nemeckej spoločnosti sa na Slovensku v uplynulých rokoch usadili aj ďalšie dve automobilky - francúzsky PSA Peugeot Citroën a kórejská KIA Motors.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu