Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Všetkým zamestnancom výrobcu vaní vo Fiľakove hrozia výpovede

BANSKÁ BYSTRICA - Výrobca kovových smaltovaných vaní Festap vo Fiľakove zatiaľ nemá na tento rok pre pokles objednávok zo zahraničia zabezpečený odbyt, a pripravuje preto výpovede pre všetkých 170 zamestnancov.

Hromadné prepúšťanie je súčasťou krízového scenára, povedal riaditeľ závodu Štefan Koporec. Pokiaľ sa však podarí nové objednávky získať, firma výpovede stiahne.

"Zastavil sa odbyt a robia sa preventívne opatrenia, ktorých súčasťou sú aj výpovede," povedal Koporec. Podnik počíta aj s tým, že zastaví výrobu a zostanú v ňom len predajcovia, ktorí by dopredávali skladové zásoby. "Zatiaľ však nie je nič definitívne rozhodnuté, som presvedčený, že sa situácia zlepší," dodal Koporec. Výpovedná lehota začne ľuďom plynúť od začiatku februára. Festap, ktorý vyváža približne 90 percent svojej produkcie, znížil pre hospodársku krízu počet pracovníkov približne o 50 ľudí už koncom minulého roku.

Problémy s odbytom majú v posledných mesiacoch aj ďalšie výrobné firmy v desaťtisícovom Fiľakove. Počet pracovníkov výrazne znižoval počas minulého roku výrobca krbov a sporákov Thorma či producent varičov a grilov pre obytné vozy Dometic Slovakia. Problémy s odbytom a prepúšťanie oznámili v poslednom čase viaceré podniky na Slovensku. Ohrozených je niekoľko tisíc pracovných miest.

Okres Lučenec patrí k oblastiam s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku. Bez práce tu bolo koncom novembra 5681 ľudí, čo je viac ako 17 percent práceschopného obyvateľstva. Podobnú, alebo ešte vyššiu nezamestnanosť majú aj susedné okresy Poltár, Rimavská Sobota a Veľký Krtíš.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu