Sobota27. júl 2024, meniny má Božena, zajtra Krištof

Obchodníci nemusia prijať pri platbách viac ako 50 euromincí

BRATISLAVA - Vstupom Slovenska do eurozóny podľa platnej legislatívy nemusí žiadna strana pri akejkoľvek jednej platbe prijať viac ako 50 kusov euromincí. Výnimku však tvoria Národná banka Slovenska (NBS), bankové subjekty a poštové podniky.

V piatok o tom informovala NBS. Ako ďalej centrálna banka uviedla, v období duálneho obehu, teda do 16. januára tohto roka, môžu právnické a fyzické osoby, okrem NBS a bánk, odmietnuť prijatie platných slovenských mincí, ak ide o pamätné mince alebo ak pri jednej platbe v hotovosti ide o viac ako dvadsať kusov slovenských mincí rovnakej nominálnej hodnoty alebo celkovo tridsať kusov slovenských mincí rôznych nominálnych hodnôt.

Počas obdobia duálneho obehu právnické osoby a fyzické osoby, okrem NBS a bánk, môžu pri platbách odmietnuť prijatie platných slovenských bankoviek a slovenských mincí aj vtedy, ak súčet ich nominálnych hodnôt viac ako štvornásobne prevyšuje hodnotu platby Výmenu znehodnotených a poškodených eurobankoviek a euromincí bez chýbajúcich častí bude zabezpečovať NBS aj ostatné banky.

Poškodené eurobankovky s chýbajúcimi časťami vymieňa len NBS. Poškodené euromince s chýbajúcimi časťami sa podľa hovorkyne NBS Jany Kováčovej vymieňať nebudú.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu